Danska demokratin hyllas på Grundlagsdagen 5 juni

Nationalförsamlingen vid grundlagens införande Målning av Constantin Hansen, Foto: Alfred Hage

Danska nationalförsamlingen vid grundlagens införande
Målning av Constantin
Hansen, Foto: Alfred Hage

Den 5 juni är det ”Grundlovsdagen” i Danmark. Efter att Danmark varit ockuperat av tyskarna från den 9 april 1940 blev Danmark fritt den 5 maj 1945. Den 5 juni utsågs därför till Danmarks grundlagsdag. Det är inte en officiell helgdag men många danskar är lediga halva eller hela dagen och många butiker stängda.

Danmarks grundlagsdag firas till minne av Danmarks första grundlag, som undertecknades den 5 juni 1849. Varje år firas dagen med att olika politiker håller tal runt om i landet, då dagen ofta också ses som ett firande av den danska demokratin.

Talen handlar ofta om grundläggande demokratiska principer och aktuella politiska problem. Samma dag är det Fars Dag i Danmark. Eftersom Danmark inte har någon nationaldag är Grundlovsdagen det närmaste man kommer.

2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås. Här är receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *