Sadza äts mycket i Zimbabwe

Basfödan i Zimbabwe är majs och det används i en rad olika rätter – till exempel i sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller sås. Man kan anta att sadza även äts när det är nationaldag den 18 april. Maten i Zimbabwe är i huvudsak traditionellt afrikansk även om tiden som brittisk koloni har satt sina spår. Vanliga brittiska kryddor, bröd, socker och te har blivit en del av det dagliga livet i landet.

Förutom majs hör hirs, jordnötter och cassava liksom grytor och soppor med kött till traditionell mat i Zimbabwe. Även krokodilkött förekommer. Den vanligaste rätten är Sadza som oftast äts med fingrarna. Det rullas först till en boll i handflatan, sedan görs en inbuktning i bollen med tummen så att det blir som en skopa att ta upp sås, grytor och tillbehör med. Sadza används på samma sätt som man på många andra håll i världen använder bröd.

Sadza - majsgröt. Foto: Mark Skipper

Sadza – majsgröt.
Foto: Mark Skipper

Den tjocka majsgröten är en av de viktigaste basfödorna i det östafrikanska köket. Den förekommer i olika varianter över hela östra och södra Afrika. I Sydafrika heter den pap, i Malawi nsima, andra lokala namn är ugali, sima, sembe, phaletshe, och posho.

Andra populära rätter är :
Bota – en gröt smaksatt med jordnötssmör, mjölk, smör eller sylt och äts traditionellt till frukost.
Dovi – portugisiska handelsmän tog med sig jordnötsväxter till Zimbabwe på 1500-talet. Därför är jordnötter en viktig ingrediens i mänga rätter. Dovi är en traditionell jordnötssmörgryta med kött eller grönsaker.
Nidji – en soppa med svamp.
Mapopogodis – Papaya är en av de vanligaste grödorna i Zimbabwe. Lokalbefolkningen gör godis av den genom att tillaga papayan och pudra den med socker

Här förmedlar vi ett recept på Sadza från sajten Food in every country

Ingredienser för 4-6 personer:
• 9 ½ dl vatten
• 6 dl vitt majsmjöl/polenta

Gör så här:
1. Koka upp 7 dl vatten i en stor kastrull eller gryta.
2. Blanda 3 ½ dl majsmjöl med resterande 2 ½ dl vatten.
3. Sänk värmen till medelvärme och rör ner majsmjölblandningen i det kokande vattnet. Låt koka i cirka 5 minuter.
4. Rör sakta ner resterande 2 ½ dl majsmjöl. När blandningen är mycket tjock och börjar att släppa från sidorna av kastrullen är det dags att lägga upp sadzan i en serveringsskål eller plåt.
5. Använd en träsked att göra en rund form av sadzan.
6. Du får fukta händerna för att lättare forma sadzan.
Signaturen Viola Ingeborg, som praktiserat på en välgörenhetsorganisation i Zimbabwe, tipsar på sin blog om en grönsaksrätt och en tomatsås hon åt till sadze till lunch där.
”En billig måltid för en student”, berättar hon.

Grönsaksröra:
Raps, Spenat eller Grönkål
Hacka och värm i en kastrull så det blir såsom en röra. Ska inte puttra länge utan bara bli varmt.

Tomatsås:
2 paket krossade tomater
2 paket stora vita bönor
Värm de krossade tomaterna och de vita bönorna tillsammans.
I Zimbabwe lagades tomatsåsen på vanliga tomater så det går lika bra att hacka åtta tomater och hetta upp med bönorna.
”Anledningen till att vi åt stora vita bönor var att de odlades i kontorets trädgård och kunde således plockas där utan kostnad. Tomatsåsen finns med i måltiden för att vara ett komplement till den relativt torra sadzan, ge smak och blöta upp”, berättar ViolaIngeborg.

http://www.foodbycountry.com/Spain-to-Zimbabwe-Cumulative-Index/Zimbabwe.html
http://www.foodetc.se/zimbabwe.php
http://www.goway.com/travel-information/africa-middle-east/zimbabwe/food-and-drink/
http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Zimbabwe
http://violaingeborg.blogspot.se/2012/01/dagens-mattips-zimbabwisk-lunch.html

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *