Nordafrikansk fiskgryta med kikärtor och couscous

640px-Couscous-1

Nordafrikansk fiskgryta med kikärtor och couscous Foto: Rainer Zenz

Gabon ligger på Afrikas västkust och gränsar till Kamerun, Kongo-Brazzaville, Ekvatorialguinea och Atlanten. Det lokala gabonesiska köket är baserat på cassava, ris och maniokpasta. Det finns även ett rikt utbud av fisk i floderna och längs kusten. Den 12 mars är det Gabons nationaldag. Vårt val för en maträtt denna dag är denna nordafrikanska fiskgryta med kikärtor och couscous.

Ingredienser 4 personer:
3 dl couscous
2 ägg
400 g kolja, fryst, halvtinad
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 röd paprika
1 purjolök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
400 g krossade tomater på burk
3 dl vatten
0.75 tsk salt
1-2 tsk paprikapulver
Ev tabasco
400 g kikärter på burk
Hackad koriander

  1. Gör så här:
    Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen. Koka äggen ca 5 minuter. Skala och dela dem i halvor.
  2. Skär koljan i ca 2 cm stora bitar. Blanda med 1 msk olivolja, spiskummin och koriander i en skål. Låt stå medan resten görs.
  3. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär purjolöken i skivor. Fräs purjolök och paprika i 1 msk olivolja ca 1 minut i en kastrull. Smula ner buljongtärningen.
  4. Häll på krossade tomater och vatten. Låt koka ca 5 minuter under lock. Krydda med salt, paprikapulver och eventuellt några droppar tabasco.
  5. Låt kikärterna rinna av och skölj dem. Lägg i fisk och kikärter i grytan och låt sjuda under lock ca 5 minuter.
    Garnera med hackad koriander.

Servera grytan med ägghalvor och couscous.

Receptet har vi hittat på Matklubben.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *