Kolbullar på fjället

Judith och Härje på familjens fäbodvall Rönnberget/Västvallen Foto: Lena Ahlström

Judith och Härje på familjens fäbodvall Rönnberget/Västvallen
Foto: Lena Ahlström

Judith och Härje Myhr tog oss med på tur upp till familjens fäbodvall ovanför Vemhån i Härjedalen. Vi tolkade på långfärdsskidor efter Härjes skoter sju kilometer upp till familjens fäbodvall Rönnberget/Västvallen. 

I flera generationer har Judiths släkt flyttat dit om somrarna för att ge korna bete från juni till augusti. En första stuga byggdes där i slutet av 1800-talet av Judiths farfars far och användes som fäbodvall till slutet av 1940-talet då en ny fäbodvall uppfördes nedanför fjället, närmare byn.

Judith Myhr Foto: Lena Ahlström

Judith Myhr
Foto: Lena Ahlström

– Den gamla fäbodvallen användes därefter främst som övernattningsställe åt min far när han avverkade timmer uppe på fjället eller som utflyktsmål för familjen under sommaren, minns Judith.

Så berättar Judith att när hennes far skulle födas fick Judiths farmor gå ner för fjället till byn – en promenad på en mil. I magen hade hon två bebisar – Judiths far och hans tvillingbror.

I strålande solsken blev vi bjudna på kolbullar med hemgjord lingonsylt. Härje hade förberett genom att vispa ihop en tjock smet och friterat rimmat fläsk hemma innan vi åkte iväg upp på fjället.

Kolbullar var förr vardagsmat för den som arbetade i kolgruvan, var ute och jagade eller levde med sina djur på fäbodvallen under sommaren. Rätten ger mycket energi, vilket krävdes för det hårda arbetet. Numera är kolbullen en populär utflyktsrätt som levt kvar i generationer.

CIMG2261 (2)

Härje stekte kolbullar i flödande rapsolja i en järnpanna över öppen eld. Solen värmde och vi njöt av sällskapet, den klara luften och de goda kolbullarna.

Jättegoda kolbullar, säger Kristina Ahlström Foto: Lena Ahlström

Jättegoda kolbullar, säger Kristina Ahlström
Foto: Lena Ahlström

– Kolbullar har en gudomlig smak, säger Kristina Ahlström. De lägger sig skönt i magen och är enormt mättande.

Vill du pröva att göra kolbullar har du Härjes recept här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *