Badar påklädda på Islands nationaldag

Björn med sin mamma Ellen Jordan

Björn med sin mamma Ellen Jordan Foto: Ellens väninna Caroline

Islands nationaldag är den 17 juni. Då är det 71 år sedan Island blev republik (1944) och självständigt från Danmark. Ellen Jordan och hennes son firar nationaldagen i den lilla fiskebyn Dalvik på norra Island där de bor sedan några år tillbaka.

– Björn och jag deltar i byns festligheter tillsammans med vänner. På eftermiddagen går vi går i tåg och viftar med isländska flaggor. På Kulturhuset hålls tal och spelas musik. För barnen ordnas  olika aktiviteter som ansiktsmålning, ponnyridning, hopptorn och vattenrutschkana. Och det delas ut godis. På kvällen fortsätter så festligheterna i Dalviks utebad, då får alla som vill bada med kläderna på så serveras det gratis grillad korv med bröd och saft vid badet. Det brukar också vara någon som sjunger och håller igång partyt när alla familjer badar med kläderna på,  lite sådär halvgalet, typiskt isländskt, berättar Ellen.

Den lilla fiskebyn Dalvik på norra Island

Den lilla fiskebyn Dalvik på norra Island

Varje by firar på sitt eget sätt, men ofta med med färggranna ceremonier följda av parader, gatuteater, föreställningar från tidig morgon. På kvällen kan det mycket väl hända att det blir dans utomhus i midnattssolen.

I Sverige tar isländska berättelser plats
Söndagen den 14 juni 2015 är temat för Ljungby Berättarfestival sjö och båtliv och då går det inte att undvara berättelser om Island där berättarlusten spirat i tusentals år. Här är programmet.

Ockuperat av Tyskland
1944 tillhörde Island Danmark som ockuperats av Tyskland. När Islands unionsavtal med Danmark löpte ut 1943 kunde inte nya unionsrevisioner hållas på grund av ockupation och Island förklarade sig självständig republik under det kommande året.

Datumet valdes för att den isländske självständighetsförespråkaren Jon Sigurdsson föddes detta datum.

Om du vill äta en isländsk specialité till middagen kan vi tipsa om grillad långarygg med kokos och lime.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *