Kompis Sverige hjälper oss öppna dörren för nya svenskar

Natassia Fry, Kompis Sverige

Natassia Fry, Kompis Sverige

Kompis Sverige sammanför nya och etablerade svenskar med varandra. Ambitionen är att bygga långsiktiga relationer genom att matcha ihop människor med liknande bakgrund och intressen. Idag är Kompis Sverige representerat i Stockholm och Lund, men viljan finns att sakta men säkert sprida initiativet till alla kommuner som tar emot flyktingar.

Nya svenskar blir, när de anländer till Sverige, klienter till olika typer av tjänstemän på myndigheter som ska hjälpa dem in i det svenska samhället.

Kompis Sverige kompletterar detta formella mottagandet genom att matcha etablerade svenskar som vill knyta vänskapsband med nya svenskar som vill lära känna den nya kulturen, öva svenska och lättare kunna ta plats i sitt nya samhälle. Genom att matcha ihop individer eller familjer och följa paren under en sexmånadersperiod har Kompis Sverige parat ihop flera hundra kompisar under de snart två år föreningen funnits.

Kompisprojektet-Pegah-Afsharian-197x300

Pegah Afsharian, Kompis Sverige

– Vi vill sudda ut gränserna mellan ”Vi” och ”Dom” och uppnå en jämställdhet i möten där människor hittar varandra och umgås på lika villkor, säger Natassia Fry som driver Kompis Sverige tillsammans med Pegah Afsharian. Mötena ger nya svenskar såväl som etablerade ett utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar. För att en relation ska vara långsiktig är det sedan ett ömsesidigt ansvar att vårda den.

Natassia, Pegah och elva volontärer jobbar idag med kommuner, företag, stiftelser samt muséer och andra kulturella institutioner. De berättar om sitt initiativ på SFI-skolor i samarbetskommunerna Botkyrka, Värmdö, Tyresö, och Nacka idag, där de också intervjuar nya svenskar som är intresserade av att få en etablerad svensk kompis.

Kompisparen får tillgång till gratis aktiviteter på muséer och andra kulturella institutioner som Kompis Sverige har etablerat samarbete med.

– Det individuella mötet är nyckeln till möjligheten att få en varaktig relation, säger Natassia. Det startas många bra projekt för att integrera nya och etablerade svenskar med varandra, men många rinner ut i sanden när finansieringen upphör. Vi vill bygga upp metoder och en hållbar organisation som inte är beroende av tillfällig projektfinansiering. Vi kommer i höst utveckla handböcker som gör det lättare att växa verksamheten runt om i landet. Det ska kännas lätt att öppna dörren och skapa nya relationer.

– Vi har idag matchat ihop 734 personer, av de som gått hela 6-månadersprogrammet berättar cirka 70 % att de tänker fortsätta träffa sin kompis. Vi ser att de vänskapsrelationer som skapas ger båda målgrupperna mycket men ibland på olika sätt. Många glömmer med tiden bort att de blivit ihopmatchade genom oss och ser varandra som vilka vänner som helst. Genom dessa vänskapsrelationer suddas gränserna ut mellan nya och etablerade svenskar och en känsla av tillhörighet och att vi alla är väldigt lika skapas.

Kompis Sverige startades av Natassia och Pegah inom Röda Korset 2013, först som ett helt ideellt initiativ men med målsättningen att skapa samarbeten med alla kommuner som har ett beslut om flyktingmottagande och ett behov av den här typen av mötesplats.

– Det verkar som vi i Sverige behöver någon som kopplar ihop oss för att det där första mötet ska till, Kompis Sverige vill vara den mötesplatsen för nya och etablerade svenskar som annars kanske inte hade hittat till varandra. Vi vill öppna upp Sverige genom att skapa möten mellan människor.

Läs mer> Kompis Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *