Lagom med salt troligen bäst

För mycket salt har länge varit känt som en allvarlig hälsorisk. Men ett lågt natriumintag kan också vara skadlig. Därför ifrågasätts rekommenderat saltintag i ny forskningsrapport.

Flingor av havssalt Foto: havssalt.com

Flingor av havssalt
Foto: havssalt.com

Vilken mängd salt som är bra för hälsan är ofta på tapeten. Vi får ofta höra att vi får i oss för mycket salt, men den här gången diskuteras även hur låga halter kan vara skadliga för kroppen. Forskarna har studerat hur intag av natrium och kalium relaterar till blodtryck, dödsfall, hjärtsjukdomar och stroke.
– Detta är en av de mest ambitiösa studier som gjorts vad gäller effekterna av människors saltintag över tid, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Resultatet visar att ett ökat natriumintag ökar blodtrycket och då framför allt bland dem med ett intag över 5 gram per dag (över 12,5 g koksalt), bland dem som redan har högt blodtryck eller är över 55 år.
Det nuvarande intaget i Sverige ligger normalt mellan 4 och 5 gram per dag (10-12 g koksalt) medan Livsmedelsverkets rekommendationer är att vuxna ska äta högst 2,3 gram natrium per dag, vilket motsvarar 6 gram bordssalt eller cirka en tesked, en nivå som få svenskar håller idag.

Det här rekommenderade intaget kan vara för lågt. Ett lågt intag är visserligen förknippat med ett något lägre blodtryck jämfört med ett genomsnittligt intag, men ett lågt natriumintag kan också vara skadlig. Lägst risk för kardiovaskulära händelser, det vill säga negativ påverkan på hjärtat, och dödsfall fanns bland dem som konsumerade måttliga saltmängder.  Risken ökade dock både över och under det intervallet.

– Det finns mycket litet vetenskapligt stöd för att sänka saltintaget till en nivå där få svenskar ligger idag. Samtidigt är en hög konsumtion fortfarande förknippad med ökad risk, både för högt blodtryck och för hjärt-kärlsjukdom, säger Annika Rosengren.

I studien deltog över 100 000 personer i 18 länder, varav drygt 4 000 från Västsverige. Det är den största studien i sitt slag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *