En skola för magar som bråkar

Många människor i Sverige har ont i magen. Ibland krånglar magen så mycket att livet påverkas negativt. För att hjälpa människor att komma till rätta med onda magar startade dietisten Sofia Antonsson en IBS-skola. Här får deltagarna lära sig att äta medvetet och lägga om kosten.

IBS, det vill säga Irritabel Bowel Syndrome, innebär att motoriken i tarmen blivit störd. Ibland jobbar den för fort och det innebär att man behöver springa på toaletten ofta,  i andra fall är systemet för långsamt och då är det omöjligt att göra det man ska på toa. Ungefär 15 procent av svenskarna har de här besvären. De som går till doktorn för att få hjälp med sina besvär får veta att det är helt ofarligt, men att det inte finns något att göra. För många blir det ett livslångt lidande.

38288564-bXFJJ

Dietist Sofia Antonsson

Dietisten Sofia Antonsson såg i sitt arbete att det var många som hade dessa besvär. Hon bestämde sig för att hitta ett sätt att bli bra. Efter att ha sökt internationellt fann hon FODMAP, en metod från Australien som fungerade. Den behandlingen innebär att man lägger om kosten och att man lär sig äta rätt livsmedel och på ett mer medvetet sätt. Dessutom försöker man hantera sin stress.
– Ungefär 75 procent av de som kommer till mig får oftast minskade besvär, säger hon. En stor del av dem blir helt bra.

För att komma igång med metoden kan man behöva lite hjälp, därför startade hon en IBS-skola, där ett antal personer träffas fyra gånger med uppföljning. Här får de som deltar bland annat lära sig att äta efter FODMAP, vilket innebär att man plockar bort vissa kolhydrater ur sin kost. Men de får också lära sig att äta mer medvetet och att lära sig hantera hela sin livssituation på ett annorlunda sätt.
– Vi har sett att IBS ofta drabbar kvinnor, ofta duktiga sådana, och därför har vi även lagt in pass i kursen för att lära sig hantera stress och tankar. Man vet sedan tidigare att stress förvärrar problemen, säger hon.

Den som har IBS har svårt att absorbera vissa kolhydrater, vilket innebär att dessa skapar obehag när de går genom mag- och systemet. Protein och fett är inga problem. Kolhydrater som ställer till besvär är laktos, fruktos, sockeralkoholer och oligosackarider.

Sockeralkoholer finns till exempel i svamp och avokado. Oligosackarider finns i sådant som vete, kål och lök. Dessutom begränsar man sitt intag av fruktos, vilket innebär att man väljer bort frukter som äpplen och päron. Däremot fungerar apelsin och banan. Dock bara två frukter per dag och en åt gången. Sofia Antonsson rekommederar den som ska börja med att äta enligt FODMAP att först ta kontakt med en dietist.

– Den som följer kosten följer långa listor och i början behöver man vägledning för att få kontroll, därför är det bra att ta hjälp av en expert och många dietister ute i landet känner numera till metoden, säger hon.

Sist men inte minst ska den som lider av IBS äta medvetet. Det innebär att man äter små portioner som sedan kompenseras av att man lägger till kraftigare mellanmål. Dessutom ska man äta medvetet, tugga ordentligt och inte slänga i sig maten.

Efter en tid då man har provat kosten för man tillbaka de besvärliga kolhydrater för att se vilken av dem som orsakar problem. Man prövar dem en och en. I bland klarar man någon, nästan alla med IBS har dock problem med vete, bönor och lök, det vill säga oligosackarider.

Många som håller på med den här kosten tycker att det är lite krångligt att laga mat. Det kan ju vara lite svårt att få till det när det är så många ingredienser som ska plockas bort. För att ge vägledning har Sofia gett ut en bok, den lottar vi nu ut.

Dietisten Sofia Antonssons bok

Dietisten Sofia Antonssons bok

Läs mer i notisen: Vinn en bok på ditt matminne

Vill du veta mer? www.ibsfri.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *