Är det gris i tårtan?

Ja, det kan det vara – om tårtan innehåller gelatin. Gelatin görs av gris- eller koben som kokas. Gelatin används till fyllningar i tårtor och bakelser bland annat för att få en stadigare konsistens.
Det finns alternativ till gelatin för den som vill ha vegetariska alternativ, gelesockar, vegegel och agar-agar.

IMG_8532

Glad gris på Nordens Ark.
Foto: Caroline Maino

Gelatin är ett protein som kan bilda gelé. Det är en konsistensgivare som används till fyllningar i bakelser och tårtor, i geléer, glass, yoghurt, fromage, mousse, efterrätter, fruktsafter, för klarning av vin, samt inom medicin-/kosmetikaindustrin.

Råvaran till gelatin är de biprodukter vid livsmedelsslakt. Oftast är råvaran från gris, men det kan även vara nötdjur. Gelatin finns i hud och benvävnad (bindväv) och är ett smältbart rent protein. Gelatinproteinet (kollagenet) utvinns genom att köttdelar kokas i vatten. Därefter går det proteinhaltiga vattnet igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering och torkning. Lagstiftningen för gelatintillverkning i Sverige och Europa ställer mycket höga krav på bakteriologisk och kemisk renhet hos gelatin.

Gelatin löser sig och sväller i vatten och stelnar när det svalnar. Det finns att köpa som tunna genomskinliga blad eller som pulver (som är mer koncentrerat). Färsk frukt som innehåller enzymet papain (ananas, kiwi, papaya med flera), måste först kokas för att gelatinet skall fungera. Använd inte gelantin till varor som sparas länge.

Alternativ  till gelatin är gelésocker. Ovanpå en frukttårta kan man i stället för gelatin använda gelésocker, vatten och lite pressad citron. Om man vill kan man smaksätta med lite saft från frusna hallon eller jordgubbar. Koka upp och låt svalna tills det är som äggvita i konsistensen och pensla över med bred till exempel målarpensel. Eftersom gelésocker även innehåller socker måste man tänka på att minska sockermängden om man använder detta.

En annan variant är vegegel, som inte innehåller socker. Läs instruktionerna ordentligt om du ska använda vevegel.

Ytterligare ett alternativ är agar-agar, en alg, som används på samma sätt som gelatin. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. Agar-agar innehåller inte heller socker.

Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt. Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer. De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken.

På sidan halalgodis.se läser vi att gelatin inte är någon nymodighet som börjat användas på senare tid i det moderna samhället. I själva verket har gelatin funnits länge och haft sina funktioner genom historien. Redan på faraonernas tid kände man till och använde gelatin.

Kommersiellt började gelatin att framställas i slutet av 1880-talet. Innan dess var det omständigt att använda gelatin. Oxben, kalvben, eller kalvfötter måste kokas och spadet silas och klaras.

2 comments for “Är det gris i tårtan?

  1. Feras Arnaout
    7 oktober, 2017 at 09:24

    Det står ”Gelatin och yoghurtkultur” på fruktyoghurt förpackningen. Är det gelatin som finns i?

    • Caroline Maino
      9 oktober, 2017 at 10:55

      Hej.
      Vårt tips är att du tar kontakt med företaget som tillverkar produkten och ställer frågan till det. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *