Varför äter varken muslimer eller judar griskött?

Vi har fått ett mejl från Vilhelm med frågan ”Varför äter varken muslimer eller judar griskött?”

På sajten Bibelfrågan finns följande svar: Anledningen är helt enkelt att Gud en gång i tiden förklarade ett antal djur som ”orena” och därför otjänliga som föda. hör till exempel apor, sniglar, ormar, hundar, ostron, katter, kaniner, ålar, svin, råttor, krabbor, hästar, spindlar etcetera.

I 5 Mosebok 14:3-20 finns en redogörelse för vilka djur som Gud klassade som ”rena” respektive ”orena”.

”Detta är de fyrfotadjur ni får äta: oxe, får och get, dovhjort, gasell och rådjur, stenbock, vildoxe, antilop, vildfår och alla andra djur som har helt tvekluvna klövar och som idisslar – de djuren får ni äta.

Men dessa får ni inte äta… : kamelen, haren och klippgrävlingen, ty de idisslar men har inga klövar… samt svinet, ty det har visserligen helt kluvna klövar men idisslar inte…

Detta är vad ni får äta av allt som lever i vatten: allt som har fenor och fjäll får ni äta…

Ni får äta alla rena fåglar, men dessa får ni inte äta: örn, lammgam, havsörn, raafågel [glada], falkar av alla arter, alla slags kråkfåglar, struts, tahemasfågel, fiskmås, hökar av alla arter, uggla, uv, tinsemetfågel, pelikanen, asgamen, dykfågel, stork [häger], pipare av alla arter, härfågel… fladdermus… alla bevingade smådjur skall vara orena för er, de får inte ätas.”

Bland judarna har det varit en självklarhet att följa de uppmaningar rörande födan som Gud gav deras förfäder flera tusen år tidigare. Likaså bland muslimerna, som också ser Guds ord i Gamla testamentet som en evig befallning. Även de första kristna, som ju var judar, var noga med att avhålla sig från allt orent kött.

På sidan www.islam.se står det att virologer länge har varit medvetna om att grisen utgör en idealisk grogrund för influensa.  Där står också att grisen är känd för att hysa parasiter, bakterier och virus och att grisar är allätare, vilket innebär att de äter både växter och djur. Grisar äter all sorts mat som döda insekter, maskar, bark, kadaver, sopor och även andra svin. Grisen har mycket få svettkörtlar så därför blir den inte helt av med de gifter den får i sig.

 

6 comments for “Varför äter varken muslimer eller judar griskött?

  1. Maria Svensson
    4 februari, 2014 at 11:20

    Är det inte så att faran för att man ska få i sig trikiner är en orsak till att muslimer och judar inte äter gris?

    • Caroline Maino
      4 februari, 2014 at 11:23

      Hej Maria.
      Tack för din fråga. Det vi kunnat få fram är att grundorsaken till att judar och muslimer inte äter gris är att de heliga skrifterna säger att de inte ska äta gris. Men visst är det så att grisen är en perfekt grogrund för trikinlarver. Så här står det på http://islam.se om trikiner:
      Trikinos orsakas av att äta rått eller dåligt tillagat kött från djur som smittats med larver av en art av mask som kallas trikiner. Infektionen förekommer oftast hos vissa vilda köttätande djur men det kan även förekomma hos tamsvin. CDC varnar för att om en människa äter kött som innehåller infekterade trichinella cystor, löser syran i magen den hårda övertäckningen av cystan och frigör maskar. Maskarna passerar in i tunntarmen och mognar efter en till två dagar. Efter parning lägger honorna ägg. Dessa ägg utvecklas till omogna maskar som färdas genom artärerna ut i musklerna. I musklerna rullar maskarna ihop sig till små bollar, cystor. Denna infektion uppstår när dessa inkapslade maskar äts i form av kött. Antalet fall av trikinos i världen har stadigt minskat på grund av en medvetenhet om farorna med att äta råa och dåligt tillagade fläskprodukter och efter förbud mot utfodring av rått kött till svin.
      På Wikipedia står det att trikiner är upp till fyra mm långa rundmaskar som lever som parasiter i däggdjur, bland annat människor. Vidare står det att de kan ge upphov till sjukdomen trikinos och smittar oftast via slarvigt tillagat fläskkött. I Sverige testas alla slaktade grisar och det är ovanligt att tamsvin har trikiner. Trikiner förekommer även hos hästar, främst importerade. Kan även förekomma hos vildsvin, brunbjörn, järv, varg, lo, grävling, räv, fjällräv, mårdhund, skogsmård, hermelin, mink, katt, råttor och smågnagare. Den vanligaste trikinen är Trichinella spiralis.

  2. Ahmad
    5 december, 2014 at 11:00

    Hej!
    Jag vill bara säga en enkel sak att vi muslimer inte äter grisar.
    Det är att svin äter kött. I Islam får man inte äter köttätare och det gäller också hundar, katter, vargar och alla andra rovdjur eller rovfåglar.
    Alltså muslimer äter inte grisar pga att de är köttätare.
    MVH
    Ahmad Hassan

    • Caroline Maino
      5 december, 2014 at 11:52

      Hej Ahmad.
      Tack för ditt inlägg och förklaring. Den är enkel och lätt att minnas.
      Vänliga hälsningar
      Kultursmakarna

  3. Atosa
    1 maj, 2015 at 06:22

    Hej, detta jag kommer skriva är det jag har uppfattat på mina långa 16 år, alltså inget som står i någon helig skrift.
    Jag är en troende muslim, och jag är även mycket intresserad inom medicin och kirurgi.
    Vilket leder till att jag har fångat upp fakta lite här och där;
    -vi människor kan ersätta våra hjärtan med grishjärtan.
    -Här om dagen såg jag på tv hur doktorerna använde gris skin som ett extra lager skin tills huden läkte, hos en sjuk patient med brännskador (eller någon annan skada).
    -Vi kan även använda gris njurar istället för våra egna.

    Något gud strikt har förbjudet är människokött, kannibalism är inte ok utan haram.
    Vilket har fått mig att tänka på hur likt grisens olika organ är människans, alltså att det kan vara därför det är strikt förbjudet.
    Även apornas kött är förbjudet (likaså är det mycket likt människo kött, vi anses ursprungligen vara från aporna).

    Som jag sa är detta inget jag är hundra på, men dessvärre ej kan sluta tänka på:/
    MVH Atosa

    • Caroline Maino
      1 maj, 2015 at 06:33

      Det var intressanta tankar Atosa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *