Gör en stärkande müsli

Müsli
Foto: Lena Ahlström

Att göra müsli är riktigt kul och du kan få den perfekta blandningen med allt du tycker om. Här är mitt eget recept som jag ibland kompletterar med 1 dl kokosflingor. 

Motsvarande 800 gram färdig müsli

10 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl pumpakärnor
1,5 dl solroskärnor
0,5 dl rörsocker
1 dl hasselnötter
3 msk rapsolja (varav 1 msk till att smörja plåten med)
2 msk honung
0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Pensla en bakplåt med 1 msk rapsolja
  3. Strö havregryn i ett lager över hela plåten
  4. Strö över rågflingor i ett nytt lager
  5. Strö över pumpakärnor i ett nytt lager
  6. Strö över rörsocker i ett nytt lager
  7. Koka upp vattnet och låt det svalna
  8. Hacka under tiden hasselnötterna i stora bitar
  9. Lös upp honungen i vattnet
  10. Tillsätt resten av rapsoljan
  11. Tillsätt hasselnötterna till vätskan
  12. Fördela vätskan med hasselnötterna över det översta lagret på plåten och rör om så att alla ingredienser blandas väl
  13. Låt müslin rostas i ugnen under 10 minuter
  14. Tag ut plåten, rör om, och låt müslin rostas i ugnen i ytterligare 5 minuter
  15. Låt müslin svalna innan du häller upp den i en burk eller en påse
  16. Om du använder en burk, se till att inte lägga på locket helt. Fukt kvar i müslin kan orsaka mögel ifall den förvaras för tätt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *