Vadai, vada, wada, wadeh eller Bara är vanliga namn för många olika typer av smaksatta friterade snacks från Indien. De kan beskrivas som friterade munkar, eller dumplings. De olika typerna av Vadas är tillverkade av olika ingredienser, som sträcker sig från baljväxter (till exempel medu Vadai i södra Indien) och potatis (såsom batata Vadai av västra Indien). De äts ofta till frukost eller mellanmål, och används även i andra livsmedelsberedningar (till exempel dahi vada och vada pav).
När hinduer firar högtider hör vadai till, liksom när det är Pancha Ganapati, en modern hinduisk festival som hålls 21-25 december. Här förmedlar vi ett recept från tidskriften Hinduism Today .
Vadai, kryddstarka munkar
Ingredienser för 6-8 personer
2 ½ dl skalade svarta linser (urad dal),
1 lök,
2 gröna chilifrukter,
curryblad,
ghee (skirat smör) eller vanligt osaltat smör
salt
Gör så här:
1. Lägg linserna i blöt i vatten i fyra timmar.
2. Skala och mosa till en tjock gröt
3. Mosa lök och chili
4. Tillsätt till linsgröten tillsammans med salt och curryblad. Blanda väl.
5. Gör vadai genom att rulla en bit deg till en boll och platta till den. En vadai är vanligen lite drygt sex centimeter i diameter och kan gärna ha ett hål i mitten som en donut.
6. Fritera vadaierna i ghee tills de är gyllene, vilket tar omkring fem minuter.
Källor:
http://www.hinduismtoday.com/pdf_downloads/pagers/Hindu-Festival_Pancha-Ganapati_broadsheet-color.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Vada_(food)
http://chefinyou.com/2009/01/10/medu-vada-recipe/