Pancha Ganapati en ung hinduisk vinterfestival

Pancha Ganapati är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. Det är en högsta grad barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till guden Ganesha – han med elefanthuvudet. Han kläs och dekoreras också i olika färger varje dag.

Pancha Ganapati den femhövdade uppenbarelsen av elefantguden Ganesha.

Man kan tänka på Pancha Ganapati som den hinduiska julen, en modern vinterhögtid späckad med  familjecentrerade händelser, men med fem dagars presenter till barnen, inte en. Under de fem dagarna dyrkar hinduer guden Ganesha – han med elefanthuvud som är kulturens och en ny börjans gud.  En tanke är att människor ska jobba på att rätta till tidigare misstag och ta emot hans välsignelser av glädje och harmoni i fem sfärer av livet, en vidare cirkel varje dag: familj, vänner, medarbetare, kultur och religion.

I vardagsrummet skapas ett sorts altare där en staty i trä eller brons av guden Panchamukha Ganapati – en av guden Ganeshas uppenbarelser – som  har fem ansikten (pancha betyder fem). Om man inte har någon sådan går det bra att använda en stor bild eller staty av guden Ganesha.

Eftersom Ganesha ofta avbildas som att han kommer från skogen kan statyn gärna smyckas med granris eller bananblad. Även durvagräs, sockerrör, girlanger av limefrukter, vadai eller söt modaka användas.  Blinkande lampor, oljelampor, glitter och färgstarka hängande prydnader används också gärna.

Varje dag smyckas statyn med nya kläder i en speciell färg. Rubinrött är färgen den 23 december.

Puja, den hinduiska bönen eller gudstjänsten sker tre gånger per dag. Efter varje puja, får barnen det godis och den frukt som förberetts för den dagen. Varje morgon klär eller dekorerar barnen Ganesha på nytt i en ny färg: gyllengul den 21 december, följd av kungsblått, rubinrött, smaragdgrönt och slutligen lysande orange. Dessa är färgerna av gudens fem befogenheter eller shaktis. Varje dag ställs även en bricka med godis, frukt och rökelse fram åt guden Ganapati. Ofta är det barnen som gör det. Sånger sjungs till hans ära och varje dag får barnen presenter som ställs vid Pancha Ganapati. Först på den femte dagen öppnas presenterna. Gåvorna behöver inte vara dyra eller lyxiga, det vill inte Ganesha. Det handlar på intet sätt om att främja västerländsk kommersialism utan tanken är att främja den hinduiska kulturen. Inte bara barnen får presenter utan även släktingar, vänner och affärsbekanta ger varandra kort och gåvor.

Under Pancha Ganapati gör man gärna utflykter, har picknick och fester.  Vadai, kryddstarka friterade snacks som liknar munkar, äts också gärna som mellanmål eller som en del i en festmåltid. Sötsaken Modak – guden Ganeshas favorit passar säkert också.

Festivalen skapades 1985 av Sivaya Subramaniyaswami, en västerlänning född som Robert Hansen som konverterat till hinduismen. Han har även grundat tidskriften Hinduism Today.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *