På söndag infaller för allra första gången Äpplets dag – en dag som är lätt att fira, med att ta en tugga i ett saftigt äpple, eller göra en god kaka till exempel. På måndag är det hummerpremiär och på onsdag skolmjölkens dag. Dessutom har nio länder sina nationaldagar den närmsta tiden. Som vanligt radar möjliga festdagar upp sig – ta en titt i kalendern.
Nästa söndag är det även dags för ytterligare ett nyår – Al-hijra – muslimskt nyår. Redan dagen efter, på måndagen, är det Rosh Hashana, judiska nyåret.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 23 september
Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.
Lördag 24 september
Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973. Gör en fiskgryta moqueca de peixe dagen till ära.
Söndag 25 september
– Äpplets dag – Den 25 september 2016 infaller temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige efter ett initiativ från Riksförbundet Svensk Trädgård. Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden. Dagen är tänkt att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Earth hour-bakelsen 2015 war en Raw Äppelpaj, ett annat recept är American apple pie, ett tredje äppelkaka på mos, ett fjärde äppelkaka vid Sukkot, ett femte skånsk äppelkaka.
Måndag 26 september
– Europeiska språkdagen
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.
Tisdag 27 september
– Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)
Onsdag 28 september
– Internationella rabiesdagen (WHO)
– Skolmjölkens dag – Gör en milkshake som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen. Dagen infaller den sista onsdagen i september.
Torsdag 29 September
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.
– Resandefolkets högtidsdag firar att herr Antonius, kallad Tattarnas Greve, red in i Stockholm med sitt följe av 30 familjer den 29 september 1512. Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon rekommenderas denna dag. Eller Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.
– Mickelsmäss – vinterhalvårets första dag och förr en stor festdag för ungdomar. I bondesamhället var Mickelsmäss en av de viktigaste högtiderna, åtminstone fram till 1800-talet. Den markerade skiftet mellan sommarhalvår och vinterhalvår, vilket styrde arbetet. Skörden skulle nu vara bärgad, djuren tas hem från fäbodarna, berättar Nordiska museet. Det var även en dag för fest och kanske åts ärtsoppa – en klassisk svensk husmanskost.
– Internationella hjärtdagen (World Heart Federation). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
Fredag 30 september
Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.
Lördag 1 oktober
Cyperns nationaldag (ön blev självständig år 1960)
Kinas nationaldag (firar utropandet av Folkrepubliken Kina, 1949)
Nigerias nationaldag (firas till minne av oavhängighetsdagen 1960 från kolonialmakten Storbritannien.)
Tuvalus nationaldag (firar självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978)
– Vegetariska världsdagen. Den är instiftad av International Vegetarian Union. Fira med något vegetariskt, kanske en Hoppin´John-gryta, en vegetarisk lasagne, en nudelsoppa eller kanske en daalgryta.
– Internationella dagen för äldre (FN)
– Kaffets dag – firas världen över.
– Shardiya Navratri – de nio nätterna (hinduer). Under nio dygn hyllas gudinnan i olika gestalter. Först hyllas hon som Durka, därefter som Lakshmi och till sist som Sarasvati. Var och en hyllas i tre dagar. Firandet symboliserar människans väg mot upplysning och befrielse, berättar Multireligiös almanacka.
Söndag 2 oktober
Guineas nationaldag (firar självständighet från Frankrike 1958)
– Den internationella ickevåldsdagen. Dagen firas till minnet av Mahatma Ghandis födelsedag. Ghandi var en indisk advokat, politiker och andlig ledare, han ledde den Indiska självständighetsrörelsen och tillämpade ickevåldsstrategin. Ickevåldsdagen ett tillfälle att förespåka rättvisa och fred.
– Gräddtårtans dag firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Fridas gräddtårta eller Carolines gräddtårta.
– Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1438, berättar Multireligiösa almanackan.
Måndag 3 oktober
Tysklands nationaldag (firar landets återförening, 1990). Tyskland firar att landet återförenades 1990. Fira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.
– Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5777, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt.
– Internationella barndagen (i Sverige) (FN). Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.