Den 16 november är det den Mångkulturella matdagen. Kultursmakarna har instiftat dagen för att väcka vår nyfikenhet på andra kulturer och deras mat. Lemshaga akademi är den första skolan som uppmärksammar dagen genom att låta mångfald prägla undervisningen och lunchen under en skoldag.
Kultursmakarna har inspirerat skolan att bygga ett program kring mångfald som kommer att prägla lektioner och val av lunchmat denna dag. Eftersom skolan har inlett ett samarbete med en vänskola i Kenya kommer afrikansk kultur att prägla lektioner och lunchmeny denna dag. Kenyansk kycklinggryta med kokosmjölk står på menyn.
– Det är viktigt att lära sig mer om andra civilisationer, speciellt nu när många människor från andra kulturer söker sig till vårt land. Därför är det jätteroligt att vi kan ha den här dagen, säger rektor Anna-Lena Bengtsson.
– Vi kommer bland annat att ha musik från Afrika i matsalen samt en FN-utställning om skolmat i olika länder. Skolans egen kock får assistans av en kock från
Eritrea. De kommer att servera två afrikanska maträtter –
en kenyansk kycklinggryta och vegetarisk variant med samma bas, säger Anna-Lena Bengtsson.
Läs mer>
Kultursmakarna bygger gemenskap i sociala projekt som stärker samhället. Föreningen drivs av övertygelsen att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens. I ett sådant samhälle blir mångfalden en styrka och inte en svaghet. I projektet den Mångkulturella matdagen kan alla åldrar samlas kring en måltid och lära sig mer om kulturen som rätten kommer ifrån.
Förutom att inspirera till mångkulturella projekt i skolor arrangerar Kultursmakarna matlagningsaktiviteter med språkträning i kök och vid middagsbord med nya och etablerade svenskar.