Märkning och våra sinnen ska minska matsvinn

Livsmedel som är ätbart slängs alltför ofta. Märkningen ”ofta bra efter” är ett sätt att göra konsumenter mer uppmärksamma på att mat har en längre hållbarhet. Att smaka och lukta på maten minskar också risken för matsvinn.

Märkning med ”Ofta bra efter” ska minska matsvinn. Foto Helene Götberg

Många tror att när bäst före datumet har gått ut, så går det inte längre att äta maten. Men den är inte inte farligt att äta, förutsatt att den har förvarats på rätt sätt. Ändå är det mycket ätbart som hamnar i sophinken.

För att minska svinnet använder flera företag märkningen ”Ofta bra efter”.  Det ska få oss att inte stirra oss blinda på bäst före datumet utan fråga oss själva om det fortfarande är ätbart. En undersökning i december förra året visade dock att många fortfarande inte kände till märkningen. Förutsatt att märkningen blir känd trodde många av de tillfrågade att det skulle bli en beteendeförändring. Det vill säga fler skulle inte kasta mat som fortfarande gick att äta.

Matsvinnsexpert Karin Fritz på Livsmedelsverket uppmanar oss att lita på våra sinnen och menar att om maten verkar okej går den bra att äta: ”Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *