Miljövinster om svenska tomater skulle odlas året om

Ifall svenska tomater skulle odlas året om skulle det vara bättre för miljön än att köpa de tomater som idag odlas i Nederländerna. Det visar en studie från Gävle högskola. Kortare transporter och att svensk elektricitet har lägre miljöpåverkan är några av orsakerna att den odlingen skulle vara bättre för miljön.

Tomater är en populär grönsak som många av oss gärna äter året runt. I Sverige är produktionen av tomater som odlas året runt låg, däremot är importen av tomater stor från Nederländerna, där de oftast odlas i växthus.

För att ta reda på vilken miljöpåverkan svenska tomater skulle ha om de också skulle odlas året runt har Daniel Danevad, forskare vid Högskolan i Gävle, analyserat både nederländska och svenska tomater i växthus.

Resultatet kanske överraskar – för även om det är kallare i Sverige på vintern än i Nederländerna – kan svenska tomater ha en lägre miljöpåverkan än nederländska tomater. Det är dock viktigt att växthuset är placerad på rätt ställe och på så sätt har tillgång till exempelvis industriell spillvärme. Men att odla svenska tomater skulle ändå medföra kortare transporter och svensk elektricitet har i snitt en lägre miljöpåverkan.

Den 9 mars är det tomatsåsens dag, men du behöver inte vänta tills nästa år för att äta goda tomaträtter.

Här förmedlar vi ett recept på Färsk tomatsås . Ett annat tips är pasta al pomodoro, ett tredje är Maries lammköttbullar i mustig tomatsås, ett fjärde är pasta med tomatsås, fetaost och valnötter.

Vill du läsa mer om tomatsåsens dag. Läs här:

Här kan du läsa mer om rapporten:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095965262303977X

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *