Hasselnötter berättar hur landskap förändrats

Hasselnötter piggar inte bara upp smaken på dina kakor och ditt godis, utan den lilla nöten ger dig också mycket energi och protein. Nu visar det sig att den också är en historieberättare av stora mått och kan visa hur landskapet förändrats genom tiderna.

Hasselnötter. Foto Caroline Maino

Hasselnötter. Foto Caroline Maino

Människan har tyckt om att äta hasselnötter i tusentals år och eftersom nöten länge har varit ett populärt livsmedel finns skalrester ofta kvar på fyndplatser som grävts ut av arkeologer. Dessa nötskal berättar nu för forskarna hur det sydsvenska landskapet förändrats. Den visar hur våra förfäder har utnyttjat sin omgivning och hur områdena har förändrats både naturligt och genom människans påverkan.[1]

Studien visar bland annat att de äldsta nötterna har samlats in från mer slutna miljöer med tätare trädkronor och de yngre i mer öppna områden, då jordbrukssamhället gjort sitt intåg. Studien är ett samarbete mellan Oxford University, Lunds universitet och Statens historiska museer. Forskarna fortsätter nu sitt arbete och vi kommer längre fram förstå bättre hur människor har påverkat sin miljö.

Den 5 februari är det Nutelladagen* – Nutella är en hasselnötskräm som uppfanns efter Andra världskriget. Det går även att göra egen hasselnötskräm. Budapestbakelsens dag firas den 1 maj – i den ingår hasselnötsmaräng. Här hittar du ett recept från Arla.

Här kan du läsa mer och studien:  ”Carbon isotope values of hazelnut shells: a new proxy for canopy density”


[1] https://www.lu.se/artikel/hasselnoten-en-valsmakande-tidskapsel-som-skvallrar-om-landskapets-forandring?ref=pressrelease

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *