Nordiskt skolsamarbete för att försvara demokratin

2016 skapades de nordiska samarbetsministrarna nätverket Disa inom utbildningsväsendet. Syftet var att stärka demokratin i tider av desinformation och polarisering.  Nu har nätverket släppt en rapport som visar hur länderna arbetar.

Perikles, en av demokratins fäder. Foto från Wikipedia

De nordiska länderna har under åtta år samarbetat i ett nätverk som går under namnet DIS-nätverket. I nätverket har länderna arbetet med demokrati, inkludering och sammanhållning. Nu släpper nätverket en rapport som visar hur samarbetet mellan länderna i Norden ser ut när det gäller dessa frågor. Rapporten berättar också om ländernas pågående arbete inom sina utbildningssystem för att skydda och främja de demokratiska värderingarna.

Författarna till rapporten belyser vikten av att upprätthålla och vidareutveckla en stark demokratisk kultur, som värnar om yttrandefrihet och källkritik, respekt för medmänniskor, empatiförmåga och aktivt medborgarskap. I detta sammanhang har utbildningens roll ett speciellt fokus.

DIS-nätverkets ordförande, departementssekreterare vid utbildningsdepartementet i Sverige, Marlene Giertz säger i ett pressmeddelande att de frågor som DIS-nätverket arbetar med är i högsta grad aktuella.

”Den oroande utvecklingen globalt påverkar även oss i Norden genom ökad spridning av propaganda och desinformation. När våra gemensamma nordiska demokratiska värderingar utmanas spelar utbildning en viktig roll. Genom DIS-nätverket kan vi dela kunskaper och erfarenheter och tillsammans bli bättre rustade för att möta de utmaningar vi står inför.”

Anledningen att programmet startade var de våldsdåd och terrordåd som skedde mot de öppna nordiska samhällena. Nordiska ministerrådets önskan med DIS-programmet var att samla, utveckla och understödja förebyggande insatser när det gällde social marginalisering, extremism och religiös diskriminering.

Den 15 september, firas demokratin runt om i världen. Den internationella dagen för demokrati uppmärksammar att det är lika viktigt nu som alltid att demokratin värnas och främjas.  Läs mer om dagen här.

Demokrati, inkludering och sammanhållning Om den här publikationenPDF

DIS-NÄTVERKETNORGEDANMARKISLANDSVERIGEFINLANDFÄRÖARNAGRÖNLANDÅLAND

Nordiska ministerrådet I www.norden.org/publikationer I pub@norden.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *