Högtider att uppmärksamma från 5 till 15 januari

 Jul, jul strålande jul – nu är det jul igen, för alla som firar ortodox jul. Samtidigt är det trettondagen – en viktig juldag som firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I Frankrike och på den iberiska halvön äts gärna Gateau des rois – Kungskaka: Kungskaka – Wikipedia alternativt Galette des rois – denna dag. På måndag infaller Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Snart nog är det även dags för ett nytt nyårsfirande. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Galette des rois. Foto Caroline Maino

I  ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 5 januari
– Guru Gobind Singhs födelsedag (sikher). Han föddes år 1666 och var sikhismens tionde guru och ledare.
– Trettondagsafton.


Lördag 6 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/* är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. I samband med det utförs den stora vattenvälsignelsen (se även 19 januari då ortodoxa firar högtiden). I Frankrike och på den iberiska halvön äts gärna Gateau des rois – Kungskaka: Kungskaka – Wikipedia – denna dag. En annan variant på kakan heter Galette des rois. I båda kakor finns en liten porslinsfigur. Den som får figuren får bära en kungakrona i guldpapper. Ofta får sällskapets yngsta medlem sitta under bordet medan kakan skärs upp i lika många bitar som antalet i sällskapet. Sedan bestämmer den som sitter under bordet vem som ska ha första biten, och så vidare. Så gör man ifall porslinsfiguren skulle synas i en skarv eller så. Här förmedlar vi ett recept på Galette des rois.
– Julafton (ortodox) *– för ortodoxa som följer den julianska kalendern infaller julafton den 6 januari.


Söndag 7 januari
– Juldagen – Kristi födelse enligt Julianska kalendern (ortodoxa)*. Under juldagen firar kristna att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Enligt Bibeln föddes Jesus i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att markera platsen för hans födelse. (Julianska kalendern). Det finns flera ortodoxa kyrkor som firar julen vid denna tid. Det finns även de i dessa länder som firar enligt den gregorianska kalendern:

  • Armeniska apostoliska kyrkan
  • Grekisk-ortodoxa kyrkan
  • Rysk-ortodoxa kyrkan
  • Finska ortodoxa kyrkan
  • Syrisk-ortodoxa kyrkan
  • Serbisk-ortodoxa kyrkan
  • Bulgarisk-ortodoxa kyrkan
  • Eritreansk-ortodoxa kyrkan
  • Etiopisk-ortodoxa kyrkan – kallas Ganna. Traditionellt äts Doro Wat – etiopisk kycklinggryta och Injera – etiopiskt surdegsbröd.
  • Koptisk-ortodoxa kyrkan
    – Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.

Måndag 8 januari
Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen – sushi.


Tisdag 9 januari


Onsdag 10 januari
Mazarindagen. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.


Torsdag 11 januari


Fredag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2974. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2974 enligt berbernas tideräkning när de gregorianska och julianska kalendrarna räknar år 2024. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling.
– Marsipanens dag*


Lördag 13 januari
Tjugondedag Knut, Sverige. Tjugo dagar efter julafton, det vill säga den 13 januari, är julen till ända. Tjugondag jul eller tjugondag Knut firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. Dagen firas ofta med att man kastar ut julgranen. Men innan det har man ofta en fest som går under namnet julgransplundring. 
Nyårsafton (ortodoxa) – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.
– Maghi Lohri (sikher) – Högtid till minne av 40 martyrer som kämpade för Guru Gobindh Singh Ji (5 January 1666 – 7 October 1708) i ett krig mellan sikher och muslimer 1705.


Söndag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2974. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
– Makara Sankranti – Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept  från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.


Måndag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
– Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter”. Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.

– Fadimedagarna – under januari organiseras Fadimedagarna över hela Sverie av GAPF tillsammans med ett stort antal stödorganisationer för att hedra Fadime Sahindal som blev brutalt hedersmördad av sin pappa. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *