I Polen firas Fettorsdag

I Polen firas fettorsdag den sista torsdagen före fastan. Troende katoliker avstår från att frossa i mat och dryck, går och biktar sig och förbereder sig mentalt på påsken och dess mysterier. Fastan varar i 40 dagar och börjar på askonsdagen och slutar på påskafton.

I Sverige infaller fettisdagen dagen före askonsdagen och vi äter gärna semlor. I Polen är det tłusty czwartek (sv. fettorsdagen) som gäller. Den firas den sista torsdagen före fastan och gärna med pączki – delikata, färska munkarna, berättar sajten nwsprak.se  Professionella översättningar mellan polska och svenska. (nwsprak.se) på sidan Fettorsdagen | NWSPRAK .

För att rättfärdiga den överflödiga konsumtionen av bakverk hänvisar man till den traditionella övertygelsen om att den som äter många munkar på fettorsdagen kommer att ha lyckan på sin sida under hela året, berättar nwsprak.se.

Traditionellt är munkarna fyllda med rosenmarmelad eller sylt, men i modernare tappning erbjuds de även med fyllning av vispgrädde, choklad, ägglikör eller vanilj. Foto från nwsprak.se

Förutom munkarna äter man även gärna chrust, chruściki eller faworki (olika namn på samma sak) – som även de är friterade i fett och avnjuts bäst färska. Foto från nwsprak.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *