Gott nytt år – på måndag firas Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, i Indien av hinduer, sikher och jainister. I dag kan vi uppmärksamma den internationella champagnedagen, som infaller den tredje fredagen i oktober. Nästa fredag kan vi uppmärksamma champagnedagen – som infaller den fjärde fredagen i oktober. Huruvida detta verkligen är olika champagnedagar eller inte har vi inte kunnat reda ut. Men om du gillar champagne kan du ju fira båda dagarna genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem. På måndag är det FN-dagen – Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945. Syftet med FN är att förhindra krig och främja internationellt samarbete – något vi definitivt behöver påminna vissa parter om just nu. Baka din egen FN-bakelse efter konditor Mattias Ljungbergs recept. Sju länder har nationaldag de närmsta tio dagarna och till fem av dem förmedlar vi recept. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 21 oktober
– Internationella champagnedagen. Dagen infaller den tredje fredagen i oktober. Läs mer om dagen här. Fira dagen genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.
Lördag 22 oktober
– Internationella stamningsdagen* (ISAD)
– Hackkorvens dag, uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober. Här förmedlar vi ett recept på hackkorvslåda från Bo Göran ”Bola” Sjögren.
Söndag 23 oktober
Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
Måndag 24 oktober
Zambias nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1964). Denna dag – liksom alla andra dagar – äts nshima, vit majsgröt. Även ifisashi – en grönsaksgryta – är en vanlig rätt.
– FN-dagen – Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945 och FN-stadgan trädde i kraft. Sedan dess firas FN-dagen detta datum. Baka din egen FN-bakelse efter konditor Mattias Ljungbergs recept.
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor (FN).
– Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, firas i Indien av hinduer, sikher och jainister. Pumpahalwa är en mycket populär indisk sötsak som är vanlig vid speciella tillfällen, till exempel när Diwali firas. Här förmedlar vi även ett recept på morotshalwa, en av Sheelas favoriter.
– Bandi divas – (sikher). Firas till minne av den sjätte gurun, Guru Hargobind, som skulle befrias från fängelset men vägrade att gå om inte hans femtiotvå hinduiska medfångar också släpptes. Ljus tänds för att välkomna den frisläppta gurun och man bjuder varandra på sötsaker, berättar Multireligiös almanacka.
Tisdag 25 oktober
– Världspastadagen* – vi har flera tips på goda pastarätter, till exempel Pasta med fetaost och spenat och Pasta med kantarell och Serranoskinka. En god Spagetti carbonara är alltid populär, liksom pasta med färsk tomatsås, eller med grön sås. En vegetarisk lasagne med halloumi, spena och pumpakärnor är ett annat tips.
Onsdag 26 oktober
Österrikes nationaldag (firar neutralitetsdagen, 1955). Knödel är lite av landets nationalrätt. Panerad kalvfilé som stekts eller friterats tillhör det österrikiska kökets mest berömda specialiteter – Wienerschnitzel förstås.
– Potatisens dag* – fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax, eller gör Hasselbackspotatis.
– Bábs födelse (bahá´íer).
Torsdag 27 oktober
Saint Vincent och Grenadinerna (firar självständighet från Storbritannien 1979)
Turkmenistan (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Audiovisuella världsdagen – Sedan 2007 uppmärksammar UNESCO årligen 27 oktober som Världsdagen för att rädda film, radio- och teveprogram, grammofonskivor och bandinspelningar och andra audiovisuella medier för framtiden. Då kan en Stenkaka (=78-varvare) passa bra. Då kan en Stenkaka (=78-varvare) passa bra. Här finns länk till ett recept från tidningen Allas, eller varför inte en Radiokaka. Här är länk till ett recept från icacuriren.
– Bahá´u´lláhs födelse (bahá´íer).
Fredag 28 oktober
Tjeckiens nationaldag (firar att den Tjeckoslovakiska republiken grundades 1918). Vepřová s knedlíkem a se zelím heter Tjeckiens nationalrätt. Namnet brukar förkortas till Vepro-knedlo-zelo. Rätten består av kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel och surkål. Här förmedlar vi ett recept.
– Nejdagen (Grekland) – Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas (premiärminister mellan 4 augusti 1936 och 29 januari 1941) berömda nejsvar (óchi) på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera. Nejet drog in Grekland i andra världskriget. Fira med en krämig moussaka.
– Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som infaller fredagen före Alla helgons dag.
– Champagnens dag. Dagen uppmärksammas den fjärde fredagen i oktober. Läs mer här.
Lördag 29 oktober
Turkiets nationaldag (firar självständighet från Osmanska Riket och utropandet av republiken, 1923). Här berättar vi mer om Turkiets självständighetsdag. Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. I Sverige blev de husmanskost i form av kåldolmar, som kom till Sverige när kung Karl XII (1682-1718) och hans soldater tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Här förmedlar vi ett recept på turkiska vinbladsdolmar.
– Sommartid slutar natten till söndag. Glöm inte att ställa tillbaka klockan när du ställer tillbaka grillen i förrådet.
Söndag 30 oktober
Måndag 31 oktober
– Halloween* – (katoliker, protestanter). Halloween infaller kvällen före alla helgons dag och är en förkortning av all hallows evening. Vanliga traditioner är att tillverka ljuslyktor av pumpor och klä ut sig till skräckinjagande figurer. Fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat. Läs vår gästbloggare Diana Ljungaeus som bor i Los Angeles berättelse om Trick or treat-festen. En hallowen-kaka att fresta med kan vara en Squash-kaka med valnötter och apelsinglasyr. Receptet har ni här.
– Samhain* (wiccaner) – Den gamla keltiska högtiden Samhain firas av wiccaner. Högtiden sammanfaller med Halloween. Samhain är tydligt fokuserad på döden, vilken ses som en förutsättning för att nytt liv ska kunna uppstå.
– Grannens dag* (Sverige) – dagen instiftades år 2000 av Kenneth Eneroth på Bärgslagsbladet i Köping. Grannens dag är en dag då vi ska vara snäll mot våra grannar och visa hänsyn. Varför inte bjuda över din granne på fika eller middag?