Spagetti med grön sås

Tillagningstid max 2 timmar effektiv tid för 1 vuxen och 2-3 barn

Spagetti med grön sås

Spagetti med grön sås
Foto: Lena Ahlström

Spagetti med grön sås till 12 barn, 4 vuxna
4 paket hackad spenat
1 dl persilja
4 msk basilika
4 dl riven ost
1,5 dl vispgrädde
2 dl olivolja
1,5 dl majsolja
50 g valnötskärnor
3 vitlöksklyftor
örtsalt, vit- och svartpeppar
3 paket kort spagetti (+salt och lite olja i kokvattnet)

Tillbehör:
3/4-1 kg morötter
2-3 liter mjölk

Moment 1-4 kan förberedas
Moment 5-13 ska göras omedelbart före måltiden

Små barn kan plocka fram
Tvätta/borsta morötter
Skala vitlök
Mäta vatten
Duka tillsammans med ett större barn

Större barn kan
Plocka fram
Hacka valnötter
Skala + skära morötter
Riva ost
Möta upp ingredienser
Smaka av och krydda
Spola spagetti
Duka

  1. Läs högt igenom innehållslistan och plocka tillsammans fram alla ingredienser.
  2. Sätt på spagettivatten i största kastrullen. Mät vattnet och tillsätt 1 tsk salt och ½ msk olja per liter vatten. Koka och spola sedan spagettin enligt anvisningar på paketet.
  3. Ta fram alla redskap som behövs (stor kastrull till spagettin, rostfri treliterskastrull till spenatsåsen, träsked, rivjärn eller råkostkvarn, rostfri bunke, litermått, dl-mått, måttsats, knivar). Skärbräden, rotsaksborste, potatisskalare, vitlökspress, durkslag).
  4. Prata med stöd av ingredienser och redskap igenom beredningsarbetet med de större barnen. Fördela arbetsuppgifterna tillsammans.
  5. Valfri ordning:
    a) Tvätta/borsta och skala morötterna. Skär dem i bitar.
    b) Hacka valnötterna fint.
    c) Riv osten ganska fint.
    d) Skala vitlöksklyftorna.
    e) Mät upp persiljan. Hacka den fint om det behövs.
    f) Mät upp basilikan. Kan blandas med persiljan sedan den smulats sönder.
    g) Duka
    Fortsättningen bör inte påbörjas förrän 45 minuter före utsatt lunchtid.
  6. Sätt på spagettivatten i största kastrullen. Mät vattnet och tillsätt 1 tsk salt och ½ msk olja per liter vatten. Koka och spola sedan spagettin enligt anvisningar på paketet.
  7. Lägg spenaten i den mindre kastrullen. Värm försiktigt.
  8. Tillsätt persilja, basilika, salt, peppar och vitlök.
  9. Tillsätt oljan under ständig omrörning. Värm hela tiden men försiktigt, det får inte steka bara puttra lite.
  10. Tillsätt valnötterna. Ta av kastrullen från värmen. Blanda i osten. Sätt på kastrullen igen och låt osten smälta.
  11. Tillsätt grädden plus lite spagettivatten så att såsen får bra konsistens. Ta av kastrullen.
  12. Smaka av.
  13. Värm hastigt men försiktigt strax före servering om såsen hunnit kallna.
  14. Ta fram mjölk. Häll upp spagettin i skålar. Häll upp såsen i skålar. Servera.

Denna favoriträtt som återkom var fjärde vecka.

Läs om det nordiska matmanifestet

Läs mer i Helene Götbergs artikel om ”Måltiden – en del av lärandet ” på lararnasnyheter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *