Lördag 6 augusti

Bolivias nationaldag* – firar självständighet. Plato Paceño är en populär rätt från La Paz. Servera med Llajua eller Llajwa, het boliviansk salsa, som tillbehör.
– Kristi förklaringsdag (katoliker, ortodoxa). Den här dagen påminner om att Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken, berättar Multureligiös almanacka. (se även 19 augusti)
– Hiroshimadagen – På Hiroshimadagen uppmärksammas minnet av offren för när de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki förintades av de amerikanska atombomberna den 6 augusti respektive 9 augusti 1945. Hundratusentals människor dog omedelbart och lika många har senare avlidit av strålskador.
Internationella öldagen, infaller första fredagen i augusti. Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.
Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti (se även 7 juli). Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser.
– Örtens dag, infaller första lördagen i augusti.
– Senapens dag – infaller första lördagen i augusti. I Sverige har senap använts som krydda sedan 1300-talet. Munkar eller vikingar kan ha tagit senapen till Sverige. Det är oklart vilka. Vikingar kan ha hittat kryddan under sina ”handelsresor”. Gör en senapsstekt abborre med syrliga grönsaker och färsk potatis.
– Tisha be-Av – Fastedag, (judar). Denna fastedag är till minne av de olyckor som har drabbat det judiska folket. Särskilt minns judarna de två gånger judarnas tempel i Jerusalem förstördes, år 586 f.v.t och år 70 v.t. Många judar fastar och ber under denna dag. Observera att i den judiska kalendern, börjar vid solnedgången kvällen före en helgdag. Det innebär att praktiserande judar firar Tisha Beav från solnedgången den 6 augusti i år 2022.

Sjömansbiff Foto: Perolof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *