Söndag 15 maj

Paraguays nationaldag* – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag. Komplettera måltiden med en Ensalada de porotos (bönsallad).
Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)*
Kardemummabullens dag* – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.
Vesak, Buddhadagen – Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Dagen firas i samband med den första fullmånen i maj. I Japan firas dagen alltid den 8 april och kallas Hanamatsu. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen. Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.
– Buddhas födelsedag – firas denna dag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt. (Se även Vesak, Buddhadagen )


Ernesto förbereder Sopa Paraguaya Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *