Lördag 14 maj

Israels självständighetsdag* – I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina. Israels nationalrätt lär vara falafel.
– Teckenspråkets dag* Dagen instiftades för att öka medvetenheten teckenspråket, göra det mer synligt och visa varför det är så viktigt att få information på modersmålet.
– I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Helgonet firas med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring. Och det är inte omöjligt att du blir serverad Sardenaira – ansjovispizza från Ligurien.
– Världsdagen för rättvis handel (WFTO). Här förmedlar vi Fairtrade-ambassadören Mattias Kristianssons recept på Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik dagen till ära. Dagen firas andra lördagen i maj.
Världsdagen för flyttfåglar (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober.
– Tunnbrödets dag – Tunnbrödskulturen har månghundraåriga rötter i Sverige. Dagen är instiftad av Tunnbrödsakademin och infaller den andra lördagen i maj.

Falafel från Mellanöstern. Foto från Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *