Fredag 29 oktober

 Turkiets nationaldag (firar självständighet från Osmanska Riket och utropandet av republiken, 1923). Här berättar vi mer om Turkiets självständighetsdag. Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. I Sverige blev de husmanskost i form av kåldolmar, som kom till Sverige när kung Karl XII (1682-1718) och hans soldater tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Här förmedlar vi ett recept på turkiska vinbladsdolmar.
– Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som infaller fredagen före Alla helgons dag.

Turkiska vinbladsdolmar. Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *