Fesenjan – persisk kycklinggryta med valnötter och granatäpple

Khoresh-e fesenjoon – eller Fesenjan – är  en av de mest utsökta persiska rätterna. Den kan passa bra när Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan – ska firas den 20 mars. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst.

Att bita i en väl tillagad sötsur kyckling täckt med syrligt granatäpple och finmalen valnötssås är att uppleva en bit av persisk kultur, dess mat och historia. Granatäpplenas historia och användning i persisk kultur lär gå så långt tillbaka som till 3 300 f.Kr. Fesenjoon är ett annat exempel på persiska uppfinningsrikedom för att skapa en väl balanserad och hälsosam måltid. Det berättar Azita, född och uppvuxen I Iran numera boende I New York och har sajten Turmeric & Saffron.

Att använda färska råvaror är nyckeln till persisk matlagning, vilket kan vara en utmaning. För denna maträtt bör dock ingredienserna gå att hitta även utanför Iran, tror Azita. Hon påpekar att det är viktigt att försöka hitta färska valnötter. Om det inte går ska man välja ljusa valnötter. Mörka och gamla valnötter smakar bittert. Azita tipsar om att smaken blir mycket bättre om valnötterna blötläggs några minuter i vatten eller åtminstone sköljs före tillagningen. En annan viktig faktor är att använda rätt granatäpplekoncentrat. Konsistensen bör vara tjock och inte vattnig eller innehålla sötningsmedel. Använd inte granatäpplejuice utan granatäpplepuré.

Fesenjoon är lätt att laga och går snabbt. Men om du vill att rätten ska vara autentisk behövs lite tålamod . Fesenjoon måste tillagas på låg temperatur och sjuda för att alla smaker ska smälta samman och valnötsoljan successivt ska gå in i grytan.
Servera med aromatiskt vitt ris – sedan talar utseendet och framför allt smakerna för sig själva, lovar Azita.

Fesenjoon - mustig persisk kycklinggryta Foto Turmeric & Saffron

Fesenjoon – mustig persisk kycklinggryta
Foto Turmeric & Saffron

Fesenjoon – persisk kycklinggryta med valnötter och grantatäpple
Ingredienser för 4 personer:
4 kycklingfileer, sköljs, skär i små bitar
1 stor lök, skalad, finhackad
5 dl skalade valnötter, finhackade
1 ½ dl granatäpplesirap/granatäpplepure
2- 3 msk socker
1/4 tsk gurkmeja
nypa kanel
matolja
Salt och peppar
1 tärning kycklingbuljong
vatten

Gör så här:
1. Hacka valnötterna så fint som möjligt eller kör dem ett par varv i en matberedare.
2. Fräs de finhackade valnötterna i ett par matskedar matolja på medelvärme i en liten kastrull. Rör om ofta.
3. Tillsätt granatäpplesirap/granatäpplepuré och 5 dl vatten, blanda väl och låt sjuda i 30- 40 minuter på låg värme. Ställ åt sidan.
4. Fräs löken i ett par matskedar matolja i en stor gryta på medelvärme tills den är gyllenbrun, tillsätt gurkmeja och rör om väl.
5. Lägg de skurna kycklingbitarna i grytan och stek tills de är gyllenbruna på alla sidor, tillsätt salt, peppar och en nypa kanel. Azita brukar ha i 1/2 tsk salt i början som senare kan justeras och en skvätt peppar. Detta är inte en stark maträtt.
6. Häll granatäpple och valnötsblandningen i grytan och blanda väl. Tillsätt ytterligare vatten om det behövs, kycklingbitarna måste täckas av vätska. Koka upp. Sänk sedan värmen och sjud under lock i två timmar. Resultatet blir en smakrik krämig kycklinggryta.
7. Om rätten fortfarande är för vattnig och konsistensen inte är tjock efter ett par timmar tar du av locket eller lämnar det på glänt så att vätskan kokar bort. Fesenjoon ska inte vara vattnig.
8. Tillsätt sockret i slutet. Börja med att tillsätta 2 matskedar socker, blanda väl utan att kycklingbitarna går sönder. Smaka av och tillsätt ytterligare socker om du vill ha rätten sötare. Khoresh fesenjoon är en välbalanserad, sötsur rätt. Azita föredrar när rätten är åt det sura hållet, samtidigt som de flesta hon känner giller mer sött än surt.

Servera varmt med aromatiskt basmatiris. Om det blir något över – frysa in!
Njut!
Källa:
http://turmericsaffron.blogspot.se/2009/12/fesenjoon-pomegranate-walnut-chicken.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *