Irish stew – mustig irländsk köttgryta

St Patrick´s Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars. Dagen firas för att hedra det irländska skyddshelgonet som levde på 400-talet och ska ha tagit kristendomen till Irland. En mustig Irish stew som denna kan passa bra för att fira denna dag. Receptet hittade vi på Foodetc.se, en mathemsida med recept från olika håll i världen.

Irländsk mustig köttgryta

Irländsk mustig köttgryta

Ingredienser för 4 personer:
ca 750 gram Nötkött, förslagsvis grytbitar eller liknande
2 Gula lökar
2 Morötter
2 Vitlöksklyftor
1/2 paket bacon
ca 2-3 dl Guinness eller annan mörk öl
ca 2-3 Buljongtärningar (smaka av så att det inte blir för salt innan du tillsätter alla)
2 tsk Timjan
färsk Persilja
Svartpeppar
Vetemjöl
Olja

Tillbehör:
Colcannon – irländskt potatismos med kål
Irländskt sodabröd

Gör så här:
1. Skala och finhacka den gula samt den vita löken. Skala och skiva även morötterna samt skiva baconen. Vänd köttet i pepprat vetemjöl.
2. Häll ungefär en matsked olja i en gryta, stek först baconen tills de fått aningen färg lägg sedan på köttet och låt brynas innan du tillsätter även vitlök, gul lök samt morötterna. När löken blivit mjuk slå över ungefär hälften av ölen, späd med vatten.
3. Låt grytan koka ungefär 3 timmar på svag värme, späd med vatten eller öl om det blir för tjockt. Var noga med att smaka av och justera med mer kryddor om du tillsätter vätska.

Servera rykande het toppad med persilja samt med Colcannon – irländskt potatismos med kål och en skiva Irländskt sodabröd.

2 comments for “Irish stew – mustig irländsk köttgryta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *