Slavdottern som befriade hundratals slavar

Den 10 mars är det Harriet Tubmans dag i USA. Hon hade ett mantra ”Mah people mus’ go free!” ”Mitt folk måste bli fritt.”  Tubman föddes som slav någon gång runt 1820. Hon deltog sedan i slavarnas kamp för frihet och hjälpte till när hundratals flydde. Hon dog som en fri kvinna 1913.

Harriet Tubman på en bild från 1885.

Harriet Tubmans föräldrar var slavar hos olika ägare och hon fick namnet Araminta. När hon var sex år ansågs hon gammal nog för att börja arbeta, bland annat på fälten. Livet som slav var omänskligt hårt. Flera gånger utsattes hon för grovt våld och fick skador för livet. En skada hon fått i huvudet av en slavägare gjorde att hon plågades av svår huvudvärk ibland och någon form av epileptiska anfall hela livet. Hennes hårda uppväxt gjorde henne fysiskt stark, trots att hon var liten till växten.

Familjen splittrades av slavägaren som sålde tre av Aramintas systrar. Men när även hennes bror Moses skulle säljas ställde sig mamman, som var kokerska åt slavägaren, i dörren och sa:

Ni har kommit för att hämta min son. Men den förste man som kommer in i mitt hus ska jag klyva huvudet på.  Moses fick stanna, och Araminta lärde sig om motstånd.

Tog mammas förnamn
1844 gifte hon sig med en fri svart man, John Tubman. I samband med det tog hon sin mammas förnamn, Harriet. Hon började drömma om att fly. Hennes man var inte alls inne på samma linje. Men år 1849 fick hon nog och flydde ensam norrut, till friheten.
Det vara väldigt farligt att fly. Den som avslöjades straffades ofta med döden. Men Harriet Tubman nöjde sig inte med att rädda sig själv. I tio år reste hon fram och tillbaka och hjälpte slavar att fly, trots faran. Detta gjorde hon närmare 20 gånger för att frita släktingar och andra. Sammanlagt lär hon ha befriat 300 personer på egen hand. Ingen kom till skada. Ett nät av flyktvägar, ”den underjordiska järnvägen”, drevs och finansierades av ”konduktörer” – förslavade afrikaner som rymt från slaveriet. Även en del vita amerikaner gav den stöd.

Harriet Tubman

700 fritogs
Man satte ett högt pris på hennes huvud, men hon gäckade ständigt slavjägarna med finter, trick och spirituals sjungna med kodsignaler: ”Steal away … to the promised land!” Dags att fly! Hon kallades Moses.

När inbördeskriget började jobbade hon först som kock och sjuksköterska och sedan som spion i nordstatsarmén. År 1863 fick hon som första kvinna planera och leda en arméräd. Vid Combahee Ferry fritogs därmed över 700 förslavade afrikaner.

Startade skolor
Harriet Tubman, som var analfabet själv, startade skolor för befriade slavar samt var agitator för kvinnlig rösträtt. De pengar hon tjänat donerade hon till ett hem för gamla och sjuka svarta. Där bodde hon själv tills hon avled i 90-årsåldern. Hennes dödsdag den 10 mars firas i USA som Harriet Tubman day.

På 20-dollarsedlarna
Med tiden blev hon ganska berömd i USA, men i resten av världen känner inte så många till henne. 2016 bestämdes det att hon skulle bli den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel. Harriet Tubman skulle ersätta presidenten Andrew Jackson på 20-dollarsedlarna. Från början var det tänkt att sedeln med hennes bild skulle introduceras 2020, när USA firade 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt. Men 2019 sköts lanseringen av sedeln upp till 2028. När den dagen kommer blir Harriet Tubman den första kvinnan på över ett århundrade som får pryda en amerikansk sedel.
”Det är inte en dag för tidigt, inte minst med tanke på förslavade afrikaners enorma uppoffringar och bidrag till framväxten av USA:s välstånd”, konstaterar  Maria Ripenberg, ledarskribent på UNT.

2 comments for “Slavdottern som befriade hundratals slavar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *