Profeten Muhammeds himmelsfärd

Den 10 mars 2021 firar muslimer profeten Muhammeds himmelsfärd – Miraj.  Muhammed gjorde enligt traditionen två sådana här resor och himmelsfärden firas med särskilda böner natten före Leylat al-isra wa al-miraj.

Målning som föreställer profeten Muhammeds himmelsfärd, Miraj. Muhammeds ansikte är inte avbildat. Bild från Wikipedia

Målning som föreställer profeten Muhammeds himmelsfärd, Miraj. Muhammeds ansikte är inte avbildat.
Bild från Wikipedia

Under den här natten lär profeten ha blivit väckt av ängeln Gabriel som tog med honom från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han alla tidigare profeter och bad tillsammans med dem. Händelsen ska ha skett omkring år 620 och omnämns i Koranen. Muhammed gör två sådana här himmelsresor.

Isra var den första resan som Muhammed gjorde. Den var mellan Mecka och Jerusalem. Muhammed väcks alltså av ängeln Gabriel som säger till honom att sätta sig på ett himmelskt djur, på den åker Muhammed och Gabriel till Jerusalem. Han stiger av vid västra muren och sedan tar han sig till fots upp till Tempelberget.  Här uppe möter han tidigare profeter och de ber tillsammans.

Den andra resan heter Miraj. Den går från Tempelberget upp till Gud och tillbaka till jorden igen. Här möter han bland annat Gud som ger honom uppdraget att få människor att be 50 gånger per dag. På vägen hem igen möter han Moses som tycker att det låter lite väl betungande och efter förhandlingar med Gud kommer de överens om att be fem gånger per dag nog är något som alla ska klara av.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Isra_och_Miraj

2 comments for “Profeten Muhammeds himmelsfärd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *