Estlands nationaldag firas 24 februari

Den 24 februari firas Estlands nationaldag – 2018 var det 100 år sedan Estland blev självständigt från Ryssland. I Sverige finns ungefär 10 000 Sverige-ester* födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder.

För att uppmärksamma att det är 100 år sedan Estland blev självständigt från Ryssland och att landets administrativa gränser fick sin nuvarande form anordnades festligheter från april 2017. De fortsätte under 2018 och 2019 och avslutades storslaget den 2 februari 2020 när 100-årsdagen för Tartu-fredsfördraget hedrades. Alla händelser med anknytning till hundraårsfirandet hittar du här.

På nationaldagen paraderar försvarsmakten i Pärnu, i sydvästra delen av Estland.  Presidenten håller tal och välkomnar paraden. Eftersom paraden till stor del består av värnpliktiga känner de flesta någon som deltar. På kvällen följer många ester presidentens mottagning i Pärnu på TV. Bland de runt 800 gästerna som bjuds in till mottagningen finns politiker, den kulturella eliten och idrottsmän. Även ester i Sverige tittar gärna på sändningen.

En ”snackis” i samband med varje nationaldag är vad presidentens hustru bär för klänning.

Bland klassiska estniska maträtter kan nämnas, fläsk, potatis, mjölkprodukter och svart bröd. Den estniska maten har under historien påverkats av det svenska, tyska, danska och ryska köket. Fläsk med surkål som tillbehör, soppor med rågbröd, och piroger finns ofta på menyerna, liksom kesokaka och födelsedagskringla.

Estniska sångfestivalen

Estniska sångfestivalen 2009

Sångfestivalerna betecknas av UNESCO som mästerverk
Vart femte år arrangeras sångfester i Estland. Traditionen med sångfester föddes med Estlands gryende nationalkänsla och arrangerades för första gången 1869. År 2009 samlades fler än 26 000 körsångare för att uppträda till en publik av 80 000 personer. Nästa gång festivalen arrangeras är 2019.

Festivalen har av UNESCO betecknats som ett mästerverk i den muntliga och som en del av det immateriella arvet av mänskligheten.

TalinnHuvudstaden, Tallinn, har drygt 400 000 invånare, vilket motsvarar cirka 30 procent av den totala befolkningen, som uppgår till när 1,4 miljoner. Det officiella språket i Estland är estniska, som är nära besläktat med finskan.

* Sverige-ester kallas de ester som flytt eller flyttat till Sverige till skillnad från estlandssvenskar som är en svensktalande språkminoritet som traditionellt bebott kustområdena och öarna i det som idag är västra och norra Estland. De flesta av estlandssvenskarna flydde under andra världskriget och endast ett fåtal bor numera permanent i Estland.

1 comment for “Estlands nationaldag firas 24 februari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *