Bruneis nationalrätt – Ambuyat – har månghundraåriga rötter

Maträtter i Brunei är ofta heta, men det är inte landets nationalrätt, Abmbuyat, som snarare är mild. Rätten sägs ha lagats i över 800 år och beskrivs av kinesen Zhao Rugua (1170–1228), i boken Zhu fan zhi. Boken beskriver världen som kineserna kände till på 1100- och 1200-talen. Brunei har nationaldag den 23 februari.

Brunei är ett sultanat och ligger i Sydöstasien på ön Borneos nordkust. Två av tre invånare är muslimska malajer.

Sagopalm

Sagopalm

Kineser och andra minoriteter får inte automatiskt medborgarskap, även om de är födda i Brunei. I praktiken råder kungligt envälde. Sultanen Hassanal Bolkiah har suttit vid makten sedan 1967 och kommer från en familj som styrt landet i över 400 år. Stora tillgångar av olja och naturgas har gjort Brunei till ett rikt land, berättar utrikespolitiska institutet.

Matkulturen i Brunei liknar och är starkt påverkad av köken i grannländerna Malaysia, Singapore, och Indonesien. Den har även influerats av matkulturerna i Indien, Kina, Thailand och Japan. Liksom i andra delar av regionen är fisk och ris baslivsmedel, eftersom nötkött är dyrt är det mindre vanligt. Eftersom islam är den dominerande religionen, är maten halal och fläsk undviks. Alkohol är förbjudet i Brunei. På landsbygden jagas vilda fåglar, sambarhjort  och rådjur.

Rätter från Brunei är ofta kryddiga och äts vanligen med antingen ris eller nudlar. Landets nationalrätt, ambuyat, är däremot en mild grötliknande rätt. Den görs av Sagogryn eller Sago. Grynen är en traditionell livsmedelsingrediens som består av stärkelse från palmmärg, potatis eller maniok och används bland annat till redning av soppor. I Brunei utvinns stärkelsen i form av mjöl eller gryn ur märgen från sagopalmen. Sagopalm har förresten ingenting med saga att göra utan kommer från malajiskans sag, som är namnet på en palm.

Ambuyat äts genom att sagostärkelsen viras runt två sammanlänkade bambupinnar, Candas, och doppas i en sås som heter cacah.  Cacah kan göras av lokala frukter som heter binjai eller pidada eller av jästa räkor, cencalu. Smaken är syrlig och ibland tillsätts chilipeppar för att göra rätten kryddstarkare.

Här förmedlar vi ett recept från reciepeisland.com

Ambuyat, en lokal delikatess i Brunei.

Ambuyat, en lokal delikatess i Brunei.

Ingredienser för 4 personer
Ingredienser A:
1,4 l sagogryn
Kokande vatten
9 dl kallt vatten

Ingredienser B:
600 g vit fisk, till exempel torsk
40 g schalottenlök, grovhackad
10 g färsk gurkmeja
10 g ingefära, grovhackad
3 g bird´s eye chilies – eller piri piri
30 g citrongräs, grovhackat
5 g torkad tamarind
1,5 tsk salt
5 dl vatten
Ingredienser C
500 g spenat
1,5 tsk salt
1 msk vegetabilisk olja
20 g schalottenlök, finhackad
10 g vitlök, finhackad
1 msk räkpasta
1 ¼ dl vatten
Gör så här med ingredienserna A:
Blanda sagogrynen med 9 dl vatten och blötlägg i tio minuter. Häll av vattnet och häll sagogrynen i en kastrull. Häll kokande vatten över grynen. Blanda väl tills sagogrynen är genomskinliga och konsistensen gummiartad.
Gör så här med ingredienserna B:
Rensa fisken och skär i fem bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till B. Värm under omrörning tills fisken är kokt.
Gör så här med ingredienserna C:
Värm olja i en wokpanna och fräs lök, vitlök och räkpasta tills det doftar gott. Rör ner spenaten, tillsätt vattnet och smaka av med salt. Koka tills spenaten är klar.
Servera Ambuyat varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *