Gambia – Afrikas minsta land firar nationaldag

Gambia firar nationaldag den 18 februari – den dag då landet blev självständigt från Storbritannien 1965. Jordnötter, vackra tyger och slavhandel liksom turism förknippas med detta lilla land.

Gambia det minsta landet på Afrikas fastland. I väster gränsar det till Atlanten. På land är det omslutet av Senegal. På det bredaste stället är Gambia knappt 48 km och på det smalaste knappt 45 km. Landet följer den slingrande Gambiafloden 32 mil inåt land.

En båttur på Gambiafloden

En båttur på Gambiafloden

 

Jordbruk är den huvudsakliga inkomstkällan. Hälften av de som är jordbrukare på heltid är kvinnor och kvinnor producerar 99% av basvaran matris. Männen sysslar med de inkomstgenerande grödorna såsom jordnötter, couscous och hirs. Den näst viktigaste inkomstkällan är turism, 14% av befolkningen arbetar inom turismnäringen, berättar Gambiagrupperna.se.

Turistaffisch för Gambia

Turistaffisch för Gambia

Landet är ett av världens fattigaste och andelen analfabeter är hög, omkring 60 procent av invånarna över 15 år.

Med en befolkning på 1.8 miljoner invånare tillhörande olika etniska grupper (Mandinka 42%, Fula 18%, Wolof 16%, Jola 10%, Serahuli 9% som största grupper) är landet känt för sin fredliga historia och mentalitet, skriver Gambiagrupperna.se .

Vackra tyger i Tanji

Vackra tyger i Tanji

Så många som tre miljoner slavar kan ha tagits från regionen under de tre århundraden som den transatlantiska slavhandeln pågick. Det är inte känt hur många slavar som togs i krig mellan stammar eller av muslimska handlare innan den transatlantiska slavhandeln började. De flesta av de som togs såldes av andra afrikaner till européer, andra var fångar i stamkrig, några var offer som såldes på grund av obetalda skulder, återigen andra var helt enkelt offer för kidnappning.

En av slavarna var Kunta Kinte som kom till USA som slav från Gambia. Hans ättling blev  författaren Alex Haley som skrev boken Rötter som även gick som tv-serie i början av 1980-talet.

Några kända personer med gambiansk bakgrund är:

  • Alice Bah, kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering
  • John Carew, norsk före detta fotbollsspelare
  • Kebba Ceesay, gambiansk fotbollsspelare
  • David Jallow, basketbollspelare
  • Haddy Jallow, svensk skådespelerska
  • Alhaji Jeng, svensk stavhoppare
  • Simon Sjödin, svensk landslagsspelare
  • Pa Dembo Touray, gambiansk fotbollsmålvakt
  • Njogu Demba Nyrén, svensk-gambiansk fotbollsspelare

Flaggan tillkom i anslutning till självständighetsdagen 1965. Dess fält symboliseras på följande sätt: Flag_of_The_Gambia_svg
•Rött — sol och savann
•Blått — Gambiafloden
•Grönt — skog och jordbruk
•Vitt — fred och renhet

I Gambia finns många stamfolk som har sina traditionella rätter. Min körkompis Lily Macauley är från Gambia och tipsar om att Domoda gott kan vara en rätt att fira Gambias nationaldag med. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar den bra av den anledningen också.

Här är hennes recept på denna rätt, Domoda, ursprungligen från Mandinka folket, som kallar den Durang. Kunta Kinte, huvudpersonen i boken ”Rötter” tillhörde Mandinkafolket. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *