Domoda – Gambiansk jordnötsgryta

domoda pinterest

Domoda, jordnötsgryta från Gambia

I Gambia finns många stamfolk som har sina traditionella rätter. Min körkompis Lily Macauley är från Gambia och tipsar om att Domoda gott kan vara en rätt att fira Gambias nationaldag 18 februari med. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar den bra av den anledningen också.

Här är hennes recept på denna rätt ursprungligen från Mandinka folket, som kallar den Durang. Minns du Kunta Kinte? Huvudpersonen i boken ”Rötter” av Alex Haley som kom som slav från Gambia till USA? Han tillhörde Mandinkafolket.

Ingredienser för 6-8 portioner:
800 g till 1 kg ox- eller kycklingkött
350 g jordnötssmör, osötat
2 bitter tomatoes = gröna (beska) tomater
4 färska okra, en grönsak som finns i utländska affärer och torgstånd
400 g färska tomater eller en liten burk tomatpuré
4 vårlökar eller 2 gula eller röda lökar
2-3 Morötter – gärna även andra rotfrukter och kål
1 l vatten
2 habaneropeppar (dessa är väldigt starka så se till att stjälken sitter kvar så att inte innehållet, kärnor etc kommer ut i grytan för då blir den för stark) 1 tsk nymald peppar
Lite salt
Juice från 2 lime

Gör så här:
1. Putsa köttet.
2. Skär oxköttet i mindre bitar alternativt skär kycklingen i bitar. Krydda med salt och lite vinäger. Det hjälper till att möra köttet och gör kokningen lättare.
3. Lägg köttet i en stor gryta och häll på vattnet.
4. Koka upp, skumma av det bruna skummet. Tillsätt salt, lök och grönsaker.
5. Koka tills alla grönsaker är kokta – tag upp grönsakerna ur grytan och håll dem varma. Tag upp och lägg  habaneron åt sidan.
6. Tillsätt jordnötssmör och koka häftigt i tio minuter.
7. Sänk värmen och låt sjuda för att koncentrera smaken. När vätskan tjocknat och oljan flyter på ytan, häll i limesaften.
8. Lägg i grönsakerna igen. Tillsätt den skivade habaneron om du vill ha rätten stark. Servera annars habaneroskivor separat för den som vill ha. 9. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
10. Servera med ris, bulgur eller couscous.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *