Den 11 februari är det Irans nationaldag – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.
Ingredienser till gurksalladen:
En halv gurka
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad dill
3 msk finhackad färsk mynta
4 dl turkisk yoghurt (10%)
Salt
Gör så här:
- Finhacka grönsakerna och rör ned dem yoghurten.
- Smaksätt med salt.
Låt salladen stå i kylskåpet en timme så den hinner bli riktigt kall. Alternativt – ställ salladen i frysen – rör om var tionde minut, så att salladen inte fryser. Ta ut salladen efter en timme och rör om igen. Detta blir en krispig variant av sallad med iskristaller.