Niue och Nya Zeeland firar nationaldagen 6 februari

Niue är en autonom ö nordost om Nya Zeeland, i fri associering med Nya Zeeland, det är alltså inte helt självständigt. Alla cirka 1.200 Niue-invånare är medborgare i Nya Zeeland och de flesta beslut rörande Niue fattas av Nya Zeeland. Niue firar sin nationaldag på samma datum som Nya Zeeland – den 6 februari.

Wellington Foto: Russellstreet

Wellington
Foto: Russellstreet

Nya Zeeland   –  Waitangi Day –  firas till minne av  undertecknandet av fördraget vid Waitangi den 6 februari 1840 mellan Storbritannien och hövdingarna för Maorifolket. Dagen kallas ibland också New Zealand Day (”Nya Zeeland-dagen”) och firas som landets nationaldag.

Maorierna är Nya Zeelands urinvånare och en polynesisk folkgrupp. Cirka 400 000 av landets invånare är maorier (cirka 10 procent). Maoriernas språk, maori, blev 1987, tillsammans med engelska, ett officiellt språk. De flesta på Nya Zeeland har maorier i släkten.

En maträtt som är populär i Oceaniens övärld är Pasta med vitlöksfrästa tigerräkor, tomater och chili. Receptet har vi hittat på Tildas blogg. Desserten Pavlova kan ha kommit från Nya Zeeland och är landets nationaldessert. Även Australien gör anspråk på Pavlova som landets nationaldessert. Här är receptet.

Källor:
Alla dessa dagar
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *