Fira trädens nyår med fikonkaktus

Fikonkaktus hör till de sju frukterna som enligt Thoran var basvaror i Israel och äts när judar firar Trädens nyår, Tu bi-Shevat.
I Israel kallas frukten för sabra – som även är en informell term för israeliska judar födda i Israel. Termen anspelar på en seg, taggig ökenväxt, fikonkaktus (prickly pear på engelska), som har  tjock hud som döljer ett sött, mjukare innehåll. Kaktusen jämförs med israeliska judar, som är förment hårda på utsidan, men känsliga och milda på insidan.

Fikonkaktus Foto: Everfresh

Fikonkaktus
Foto: Everfresh

Trädens nyår, Tu bi-Shevat, firas av judar i januari eller februari. Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Många judar firar genom att äta av de sju frukter som enligt Thoran var basvaror i Israel: dadlar, granatäpple, vete, korn, fikon, oliver och druvor.

Fikonkaktusen påminner i form och storlek om päron. Omogna frukter har grönt skal, mogna gult, grönt, rött eller orange skal.
Fruktköttet är gulorange eller rött och innehåller en del små kärnor, som är ätbara även om de är hårda. Frukten är mycket saftigt och konsistensen påminner om vattenmelon. Köttet är milt och något sött. På skalet finns många små, nästan osynliga hår som vid beröring lätt fastnar i huden. I kommersiell hantering är frukten slipad och saknar taggar.

Fikonkaktus

Fikonkaktus

Fikonkaktus bildar suckulenta träd, 3-6 meter höga, med en stam som kan bli 30-45 cm i diameter. Frukten importeras under hösten, vintern och våren från medelhavsområdet och Sydamerika.

Du kan äta fikonkaktusen som färsk frukt, i förrätter, desserter, till ost eller sallader – men skala den först. Snitta skalet på längden med en skarp kniv som när man skalar apelsiner. Dra därefter av skalbitarna och servera frukten hel eller uppskuren. Fikonkaktus kan även användas på samma sätt som papaya och melon.

Källor:
http://www.totalproducenordic.se/everfresh/sv/produkter/Frukt/Druvor2/Kaktusfikon/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fikonkaktus
http://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_(person)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *