Machboos – kryddstark kyckling från Bahrain

Bahrain är ett litet örike som består av 33 öar i Persiska viken. Kungadömet med omkring 800 000 invånare är granne med Saudiarabien, Qatar och Iran. Bahrain importerar mycket av sina livsmedel eftersom det till stora delar består av öken och endast en liten del av livsmedlen kan produceras i landet. Nationalrätten lär vara Machboos och kan passa när landet har nationaldag den 16 december.

Manama, Bahrains huvudstad.

Manama, Bahrains huvudstad.

I Bahrains tidiga historia verkar få människor ha bott där permanent. De beduinökeninvånare som kom och gick åt fisk och annat från havet, dadlar och kamelmjölk. Senare, när området blev en handelsstation, förändrades dieten väsentligt med alla influenser från utlänningar. De viktigaste influenserna kom från andra araber till exempel från Levanten (det vill säga Libanon). Även perser, indier och till och med européer har fört idéer och ingredienser med sig. I modern tid hittar man dels traditionella rätter från området, dels kinesisk, indisk, filippinsk, italiensk och amerikansk mat.

Nationalrätten lär vara Machboos, eller Machboos ala Dajaj (kryddstark kyckling och ris). Machboos liknar Biryani (från den indiska subkontinenten) och Kabsa (från Saudiarabien), alla med varierande tillagningsmetoder, ingredienser, graden av kryddighet, och blandning. Men alla tre är i huvudsak kött och risrätter.
Det finns två ingredienser som skiljer denna maträtt från västerländska kyckling- och risrätter. Baharat och Loomi, berättar Kimberly Killebrew på sajten www.daringgourmet.com.

Baharat, arabiska för ”krydda”, är en populär kryddblandning som finns i det arabiska köket. Ingredienser kan variera, men de är ofta svartpeppar, paprika, spiskummin, koriander, kanel, kryddnejlika, kardemumma och muskot. Det är en intensivt aromatisk kryddblandning som ofta används för att gnida in lamm, kyckling, nötkött och fisk. Den kan kombineras med olivolja och citronsaft och blir då en läcker marinaden. Den används också i soppor och såser.

Loomi är en annan ingrediens som är ett måste om du vill uppnå en äkta Mellanösternsmak. Loomi är lime, ofta från Oman, som har kokt och sedan lämnas att torka i solen.

Ingredienser till Kyckling Machboos för 4 personer: 

Machboos, Bahrains nationalrätt.

Machboos, Bahrains nationalrätt.

•2 stora gula tärnade lökar
•3 msk ghee eller osaltat smör
•1 tsk baharat (se recept nedan)
•1 tsk gurkmeja
•2 tsk olja
•cirka 1,5 kilo kyckling, lår, bröstfilé, ben
•1 grön chilifrukt, stark, tag bort frön och skär i små tärningar
•1 tsk färsk, mald ingefära
•5 stora vitlöksklyftor, tunt skurna
•2 stora tomater, skurna i tärningar, eller en burk tärnade tomater utan saft
•2-3 torkade limefrukter (loomi), med flera hål stansade i varje limefrukt
•5 gröna kardemummakärnor
•1 nypa mald kryddnejlika
•1 hel bit kanel (ungefär 5 cm)
•2½ tsk salt
•7½ dl kycklingbuljong
•5 dl basmatiris (blötlägg I minst 15 minuter, skölj och torka efter det)
•3 tsk färsk koriander, hackad
•2 tsk färsk persilja, hackad
•Rosenvatten för att stänka på (frivilligt, men rekommenderat)
Ingredienser till hemgjord Baharat:
•1 tsk svartpepparkorn
•1 tsk spiskumminfrön
•2 tsk korianderfrön
•1 kanelstång, cirka 5 cm
•1 tsk hela kryddnejlikor
•¼ tsk gröna kardemummakärnor
•1 tsk paprikapulver
•¼ tsk mald muskot

Gör Baharat så här:
Torrosta alla ingredienser utom paprikapulver och muskot i en liten stekpanna i 3-4 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar. Låt svalna och mal sedan tillsammans med paprika och muskot till ett fint pulver, i en kaffekvarn till exempel. Om det blir över kan det förvaras i en lufttät burk.

Gör kycklingrätten så här:
1 . Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta, eller trefot kallad Dutch oven, och stek kycklingbitarna på båda sidor tills de är bruna och krispiga. Tag upp kycklingen och lägg på ett fat och lämna kvar resten av oljan i grytan.
2. Tillsätt ghee (eller smör), sänk värmen och stek löken tills den börjar bli brun, cirka 10-12 minuter.
3. Tillsätt ingefära, vitlök och grön chilifrukt och stek i ytterligare ett par minuter.
4. Tillsätt baharat och gurkmeja och fortsätt steka i någon minut.
5. Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan tillsammans med tomaterna, torkad lime, kardemummakärnor, mald kryddnejlika och salt. Tillsätt kycklingbuljong och rör om för att blanda. Koka upp och sänk sedan värmen, sätt på lock och låt sjuda i en timme.
6. Tillsätt koriander, persilja och det avrunna och torkade basmatiriset och rör om för att blanda. Låt koka upp igen och sänk värmen, sätt på lock och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter tills riset är koks och har dragit åt sig vätskan.
7. Lägg upp maten på ett serveringsfat, lägg gärna kycklingbitarna på toppen, och stänk 1-2 teskedar  rosenvatten över.
8. Servera med en grönsallad och yoghurtraita.

Källor:
www.daringgourmet.com
http://www.daringgourmet.com/2013/03/25/chicken-machboos-bahraini-chicken-rice/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bahrain
http://www.safaritheglobe.com/bahrain/culture/food-drinks/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *