Festival, pompa och ståt när Thailands nationaldag firas

Festival på thailändska nationaldagen 5 december Foto: stenem.se

Festival på thailändska nationaldagen 5 december
Foto: stenem.se

Om du är i Thailand på nationaldagen den 5 december så kommer du att få se mycket av kungen, eftersom man sätter upp stora porträtt av honom överallt. Det är ju hans födelsedag som firas på nationaldagen.

På nationaldagen den 5 december har de flesta affärerna öppet men myndigheter och liknande har stängt och alkohol får inte säljas. Vill du vara med och fira ska du vara i Sanam Luang i Bangkok. Där stänger man av gatorna och firar med festival, pompa och ståt.

Kung Bhumibol Adulyadej Foto: Wikipedia

Kung Bhumibol Adulyadej
Foto: Wikipedia

BBC meddelade nyligen att den 86-åriga kungen inte mådde bra efter en operation för någon månad sedan. Under en tid har han bara kunnat delta i en del av de möten som varit inplanerade. Kung Bhumibol Adulyadej är den monark i världen som regerat längst, ända sedan 1946.

Thailand har till skillnad från andra länder i Sydöstasien aldrig varit koloniserat. Landet har varit självständigt sedan 1200-talet, med undantag för några korta perioder av underkastelse under Burma och den japanska ockupationen under andra världskriget.

Den thailändska maten kännetecknas av väl balanserade smaker – av sött, salt och syrligt, starkt och milt. Spännande smaker att utforska tillsammans med exempelvis kyckling, fisk eller skaldjur. Här föreslår vi den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.

Thailand har en given plats i många svenskars hjärtan. Och nyligen påbörjades inspelningen av andra säsongens avsnitt i TV-serien ”30 grader i februari” i Göteborg. När den kommer att börja sändas i SVT är ännu inte bestämt.

Källor:
http://www.bbc.com
http://www.so-rummet.se
http://www.thailandresor.se
http://blogg.resia.se
http://stenem.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *