Trick or Treat?

Det knackar på dörren och utanför står några små bedårande monster och häxor med pumpaformade korgar I händerna.
– Trick or Treat? frågar de. (Bus eller godis?)
Jag lägger några karameller i varje korg, och de springer vidare med mamma i hälarna, så att inget ont händer dem på deras framfart.
Och jag har skyddat huset från att smutskastas med toalettpapper eller ruttna ägg.
Jodå, om jag inte är snäll nog kommer bestraffningen lite senare…

Snart är det dags att klä ut sig...

Snart är det dags för Ava att klä ut sig… Foto: Justice Lam

Fast för de flesta är det bara en kul lek, inklusive de vuxna som bestämt att de behöver ett maskeradparty minst en gång om året. Lika lite som lilla Ava i häxhatten utanför min dörr bryr de sig egentligen om varför de klär ut sig, eller varför de tigger godis, eller skräms. Och sanningen är val att det är lite olika beroende på var man befinner sig i världen.

HALLOWEEN är egentligen en förkortning för All Hallow’s Evening, det vill säga allhelgonaafton. I USA firas den alltid den sista oktober och de små spökena är utklädda för att hedra sina döda familjemedlemmar, i de dödas ande (in the spirits of the dead) och för att kunna kommunicera med de döda. Skeletten som skramlar symboliserar de döda som klivit upp ur gravarna. Tror vi.

Pumpor som väntar på att bli lyktor eller hamna i någon maträtt. Foto: Diana Ljungaeus

Pumpor som väntar på att bli lyktor eller hamna i någon maträtt.
Foto: Diana Ljungaeus

Högtidshelgen med pumporna var från början en hednisk skördefest, och det är det fortfarande på sätt och vis, fast det inte finns så många hedningar i detta land. Och All Hallow’s Evening har sitt ursprung i såväl den katolska som den protestantiska kyrkan.

Barnfamiljer vallfärdar till pumpafälten för att plocka ut sina pumpor, de som ska pryda farstubroar och

Hela familjen vallfärdar till pumpafälten för att välja den perfekta.

Hela familjen Lam vallfärdar till pumpafälten för att välja den perfekta. Foto: Justice Lam

entrédörrar från Los Angeles till New York och alla andra platser i Amerika. Det karvas pumpalyktor och bakas pumpapajer, det sys kostymer och spöken dyker upp ur alla vrår. Omkullvälta gravstenar pryder mången en trädgård och ur min egen rabatt sticker det upp en skeletthand i neon.

I det här stadiet är Halloween en hopkok av traditioner från hela världen, medan många latinska länder håller fast vid traditionen att fira The Day of the Dead – med att klä ut sig, festa och tända ljus på sina döda släktingars gravar.

Oavsett, detta är rätt tid att njuta av pumpa i alla former; pajer, soppor, inläggningar och i höstgrytor. Här förmedlar vi ett recept på en klassisk pumpapaj  som du lätt kan göra från grunden. Många amerikaner kör med halvfabrikat, det vill säga pumpablandning på burk och färdig fryst pajdeg, berättar Diana Ljungaeus som skickat oss receptet från Los Angeles.
BUUU!

Gästbloggare: Diana Ljungaeus, Los Angeles, USA

Den här är fin! Den tar vi!

Den här är fin! Den tar vi! Foto: Justice Lam

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *