Costa Rica m fl centralamerikanska länder firar självständigheten 15 september

Centralamerika

Centralamerika

Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua och Costa Rica förklarade gemensamt sin självständighet från Spanien den 15 september 1821.

Costa Rica gick 1821 samman med ett antal andra centralamerikanska provinser i en gemensam självständighetsförklaring från Spanien. Efter en kort tid i Agustín de Iturbides mexikanska imperium blev Costa Rica en del av den Centralamerikanska federationen som fungerade mellan 1823 och 1839. 1824 flyttades huvudstaden till San José, men på grund av starka motsättningarna från Cartago bröt tillfälliga stridigheter ut. Trots att de nya självständiga provinserna bildade en federation bröt gränsdispyter ut emellan dem, vilket ytterligare bygger på regionens turbulenta historia.

Arenal-vulkanen i Costa Rica Foto: Peter Andersen

Arenal-vulkanen i Costa Rica
Foto: Peter Andersen

Costa Ricas medlemskap i den nybildade Centralamerikanska federationen, nu fritt från det spanska styret, blev kort; år 1848, långt efter det att den Centralamerikanska federationen slutade fungera i praktiken, drog Costa Rica formellt tillbaka sitt medlemskap och förklarade sig självständigt.

Avståndet från Guatemala City till den centrala dalen i Costa Rica, där majoriteten av befolkningen bodde och fortfarande bor, var enormt. Den lokala befolkningen saknade lojalitet gentemot styret i Guatemala City, till stor del på grund av landets isolerade historia under kolonialtiden. Costa Ricas ointresse av att delta som en provins i ett större centralamerikanskt styre var en av anledningarna till beslutet att bryta sig ur den oerfarna federationen och bilda en självständig stat.

Också andra provinser som utgjorde delar av den Centralamerikanska federationen gjorde sig självständiga. Emellertid firar alla länder som var en del av den Centralamerikanska federationen fortfarande sina nationaldagar den 15 september, vilket syftar till det datum, då Centralamerika blev självständigt från Spanien.

Fisk och skaldjur
Centralamerika fortsätter genom den smala landremsa som förbinder Nord- och Sydamerika. Tack vare närheten till havet är det givetvis populärt i dessa delar och även i den karibiska delen av Sydamerika med fisk och skaldjur av olika slag. Dessa serveras ofta tillsammans med ris, bönor, tortillas och diverse grönsaker. I det tropiska klimatet finns även ett stort utbud av exotiska frukter som kokosnötter, ananas, papaya, mango och bananer.

Kultursmakarna tipsar om en fiskrätt med med sydamerikanska smaker, ”Ceviche på kolja med tostones”, denna självständighetens dag.

Källa: Wikipedia

2 comments for “Costa Rica m fl centralamerikanska länder firar självständigheten 15 september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *