Högtider att uppmärksamma från 28 augusti till 7 september.

Sensommaren är här och sommarlov och semestrar är nog slut för de flesta. Vad det kan bli för sorts vardagslunk detta märkliga år så präglat av coronapandemin får vi se. Jag läste just att det finns tecken som tyder på att september blir mer av en sensommarmånad i år än en första höstmånad. Men som alltid med väder är prognoser osäkra. Ett är i alla fall säkert det finns många dagar i Vår kalender” att uppmärksamma – och ofta kan maträtter förknippas med festligheterna.

Vi fortsätter på vår mission – att inspirera till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Välkommen till det första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet från Kultursmakarna! Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Det är gott om lingon och blåbär i år. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 28 augusti
– Marie himmelsfärd*, (ortodoxa, julianska kalendern). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan.
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.


Lördag 29 augusti
Turks- och Caicosöarnas nationaldag*
– Lyskväll (Sverige, Finland) – (även stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista lördagen i augusti främst i Norrland och Mälardalen.


Söndag 30 augusti
Kirgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957. Suri Ekdahl från Malaysia gör gärna en rätt med risnudlar. Kanske kan Suris recept ge dig en smak av denna värld.
– Porslinets dag (i Gustavsberg). Ett evenemang och en gammal tradition för alla som älskar porslin och keramik.
Karneval i Notting Hill – När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. Gör en kyckling jerk-style som i Karibien och en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass. Infaller under augusti, för mer information se här. I år 2020 är karnevalen inställd på grund av coronapandemin.


Måndag 31 augusti
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962. Kyckling med roti är en populär rätt på dessa öar. Receptet hittar du här.


Tisdag 1 september
Libyens nationaldag* (Revolutionsdagen)
Slovakiens nationaldag* (efter Tjeckoslovakiens delning). Slovakiens nationalrätt är brynzové halušky – det är potatisklimpar som liknar gnocchi med fårostsås.
Uzbekistans nationaldag*, (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa)*. Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 14 september).
– Installationen av Adi Granth*. Sikhernas heliga skrift kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604, berättar Multireligiösa almanackan. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.
– Övdalskunes dag. Älvdalskans dag.
– Böndag för skapelsen (katoliker, protestanter)
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.


Onsdag 2 september
Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.
Ullambana (buddhister) – spökdagen. Enligt den buddhistiska ullambana-sutran är detta dagen då buddha hjälpte en lärjunge att ge sin bortgångna mor en bättre återfödelse. Enligt kinesisk folktro är de dödas andar på besök i de levandes värld denna dag. Familjen läser böner och offrar mat och rökelse för de bortgångna anhöriga, berättar Multureligiös almanacka.


Torsdag 3 september
Qatars nationaldag
San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301. San Marino är landet med den äldsta nationaldagen och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.


Fredag 4 september
– Dagen för ungas psykiska hälsa*. Syftet med dagen är att just denna dag ska vara för och med ungdomar för deras psykiska hälsa. Läs mer på föreningen Tilias sajt.


Lördag 5 september
– Moder Teresas helgondag* (katoliker) – Moder Teresa grundade Missionaries of Charity i Calcutta år 1950. I över 45 år tog hon hand om fattiga, sjuka, föräldralösa och döende. Moder Teresa helgonförklarades den 4 september 2016.
– Ostronets dag – instiftades av Ostronakademien 2004 och infaller första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.


Söndag 6 september
Swazilands nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1968.
– Svampens dag – infaller första söndagen i september. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka. Eller laga en måltid med svamp och grönsaker. Se var dagen arrangeras på Sveriges Mykologiska förenings sida om Svampens dag.
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland, firas första söndagen i september.


Måndag 7 september
Brasiliens nationaldag*, uppmärksammar självständighet från Portugal 1822, men firas knappt. Den mustiga böngrytan Feijoada passar bra för den som ändå vill fira. Här är ytterligare ett Feijoadarecept, med kyckling.
– Salamins dag*
– Storcolombia erkändes 1821* en statsbildning (federation), bestående av den tidigare spanska besittningen Nya Granada och motsvarande nuvarande Colombia, Panama, Ecuador och Venezuela. Federationen av sydamerikanska länder varade mellan 1819-1831, efter det att Simon Bolivar jagat ur spanjorerna. Här förmedlar vi ett recept på colombianska piroger.
– Älgjakten börjar i norra Sverige.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *