Första fredagen i augusti hyllar vi det flytande brödet

En kall öl en varm augustidag Foto: Lena Ahlström

En kall öl en varm augustidag
Foto: Lena Ahlström

Internationella öldagen firas den första fredagen i augusti varje år över hela världen. Syftet med att fira internationella öldagen är att träffa goda vänner och njuta av god öl, att hylla de män och kvinnor som brygger och serverar vårt öl.

 

Nästan alla sädesslag som innehåller socker kan jäsa genom kontakt med jästsvampar. Därmed är det troligt att ölliknande drycker utvecklades på flera olika platser samtidigt, där människor i samhällen hade börjat bruka jorden. Kemiska undersökningar av forntida lergods visar att öl framställdes för ungefär 7 000 år sedan i dagens Irak.

I Mesopotamien är det äldsta beviset för förekomsten av öl, en uppskattningsvis 4 000 år gammal, sumerisk minnestavla föreställande personer som dricker en dryck genom sugrör. En 3 900 år gammal dikt som hyllar Ninkasi, dryckens gudinna, innehåller historiens äldsta ölrecept. De tidiga bevisen för ölbryggeri antas dock vara småskalig produktion.

Öl nämns i Gilgamesheposet då Enkidu fick öl att dricka. ”… han åt tills han var mätt, drack sju muggar öl, hans hjärta blev lätt, hans ansikte lyste och han sjöng ut sin glädje.” Öl nämns även i Xenofons verk Anabasis, som skrevs någon gång mellan 390 och 370 f.Kr.

Öl fick en viktig roll i Egypten, såpass viktig att Jesus bror James Death 1868 lade fram en teori om att mannan som Gud lät falla från himlen till israeliterna var en ölliknande dryck.

De äldsta resterna av öl som hittats i Sverige härstammar från bronsåldern (ca 1800–500 f.Kr.). Under denna tid smaksattes ölet ofta med pors.

Den moderna bryggeritekniken utvecklades i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i industrialiserandet av bryggprocessen skedde under 1700- och 1800-talen. Bryggeriindustrin är idag en multinationell miljardindustri med Kina som största producentland.

Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. Det är därför man kan säga att öl är flytande bröd.  Idag produceras även ekologiskt öl och alkoholfritt öl.

Internationella öldagen bör inte förväxlas med Ölets dag som uppmärksammas av mikrobryggerier i Sverige.

Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *