Plato Paceño – en populär rätt från La Paz

Den 6 augusti är det Bolivias nationaldag. Det bolivianska köket är framför allt en kombination av det spanska köket och traditionella ingredienser från ursprungsbefolkningen Aymara-indianerna. Med tiden har influenser från argentinare, tyskar, italienare, basker, ryssar, polacker och araber kommit till, vartefter de invandrat i Bolivia. Det finns tre huvudingredienser i det bolivianska köket; majs, potatis och bönor. Dessa kombineras med ris, vete och kött, bland annat nöt- och fläskkött samt kyckling.

Plato Paceño är uppkallad efter Bolivias huvudstad La Paz och består av potatis, bondbönor, andinsk majs, stekt ost och den heta salsan Llajwa. Rätten snålar inte med kolhydrater, vilket är bra för dem som lever på hög höjd. Delar av departementet med samma namn som huvudstaden, La Paz, ligger på 3 600 meters höjd över havet. I Bolivia finns  stora färska limabönor tillgängliga, som kallas ”habas”, men även andra limabönor eller bondbönor fungerar bra. Limabönan (Phaseolus lunatus) är en art i familjen ärtväxter från Sydamerika.

Servera med Llajua eller Llajwa, het boliviansk salsa, som tillbehör. Om du kan hitta sydamerikansk, andinsk, stor majs (choclo), blir maträtten ännu mer äkta.

Plato Paceño

Plato Paceño

Ingredienser för 4 portioner:
•8 medelstora potatisar, röda eller vita
•1 paket frysta limabönor eller bondbönor
•4 bitar färsk majskolv
•250 gram fast färskost (”queso para freir”, queso blanco, eller mozzarella)
•olja eller smör till att steka osten i
•Salt och peppar efter smak

Tillbehör: Llajua eller Llajwa

Gör så här:
1. Skrubba potatisen, lägg dem i en stor kastrull, täck med saltat vatten och koka upp. Koka i 20-30 minuter tills de är mjuka.
2. Koka under tiden bönorna enligt anvisningarna på förpackningen.
3. När potatisen är nästan klar, koka upp saltat vatten i en annan kastrull och lägg i majsbitarna. Låt dem koka i cirka 5 minuter.
4. Värm olja i en stekpanna. Skär osten i centimetertjocka skivor.
5. Stek i cirka 2 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.
6. Servera på var sin talrik där du lägger upp ett par potatisar, två bitar majs, två bitar stekt ost och limabönor på varje talrik.
7. Servera med Llajua eller Llajwa, het boliviansk salsa, som tillbehör.
Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bolivian_cuisine
http://southamericanfood.about.com/od/maincourses/r/platopaceno.htm
https://andeanjourney.wordpress.com/2013/03/29/things-i-love-about-la-paz-7/

2 comments for “Plato Paceño – en populär rätt från La Paz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *