Varför inte göra en lasagne dagen till ära den 29 juli?

Vegetarisk lasagne med fetaostsallad och rött vin Foto: Lena Ahlström

Vegetarisk lasagne med fetaostsallad och rött vin
Foto: Lena Ahlström

Den 29 juli är det lasagnens dag. Kanske vill du fira dagen med att göra en smaskig lasagne denna dag och kanske en vegetarisk lasagne passar nu på sommaren. En sallad och ett glas rött vin till förhöjer smaken.

Lasagne har sitt ursprung i Bologna, Italien. Den traditionella lasagnen består av pastaplattor lagda på varandra med köttfärssås, bechamelsås och parmesano mellan de olika lagren.

I andra regioner och utanför Italien är det vanligt att använda ricotta eller mozarella, tomatsås och olika typer av kött (t ex köttfärs, fläsk eller kyckling), grönsaker (t ex spenat, zucchini, svamp) smaksatt med vin, vitlök, lök och oregano. Lasagne bakas alltid i ugn.

I södra Italien har pastan traditionellt gjorts av durumvete och vatten medan den i norra Italien där durumvete inte fanns av mjöl och ägg. Den enda pasta som är godkänd i handeln idag är, enligt Wikipedia, pasta producerad av durumvete (semolina).

Semolina (durumvete) Bilden lånad från Wikipedia

Semolina (durumvete)
Bilden lånad från Wikipedia

Den köttfärssås som serveras i Bologna idag innehåller nästan alltid lök, morötter, fint malet fläsk och kött, selleri, smör och tomater.

Ordet ”lasagne” kommer från grekiska ”lasanon” som är namnet på den form lasagnen tillagas i.

Här har vi lånat ett recept från ICA där köttet bytts ut mot en fylligt tomatsås som varvas med créme fraiche och zucchini.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *