4 juli + USA = rött, vitt och blått plus grillparty

Idag är det rött, vitt och blått som gäller i USA. Invånarna runt om i landet har hängt sina amerikanska flaggor i flaggstänger, på grindar, i fönster och på den amerikanskaste av alla symboler – bilen! Japp, det är så vi gör i bilens förlovade land. I övrigt är landet som ett enda stort grillparty. Grillfesten på 4:e juli är för USA vad sill och färskpotatis är för en svensk midsommar. fourthJuly-300x196

Egentligen är det USA:s befrielse från engelsmännen som firas denna dag, men det är närmast en bisats – om ens det – i dagens firande.

4 juli brukar kallas USA:s födelsedag, eftersom det var den dagen anno 1776 självständighetsdeklarationen undertecknades av 56 män som representerade de 13 engelska kolonierna.  Bland dem utmärker sig Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, Roger Sherman och Robert Livingston, som också utgör den kvintett som författade frihetsdokumentet. Eftersom dokumentet skrevs färdigt den andra juli så finns det de som hävdar att det datumet skulle vara självaste födelsedagen. Diskussionen förs årligen på tidningarnas opinionssidor av de byråkratiskt lagda intellektuella. Sedan tystnar debatten i ytterligare ett år. Och det är verkligen den fjärde juli som firas varje år. I detta ingår parader och fyrverkerier – de största och mäktigaste i huvudstaden Washington DC.

Grillat hör 4-julifirandet till. Foto: Brian Chu

Grillat hör 4-julifirandet till.
Foto: Brian Chu

Men nog om historien och åter till grillfesten och den alternativa picknicken för dem som inte kan eller vill grilla:
Vi klär oss förstås i rött, vitt och blått. Ingen av oss är särskilt uppklädd, för den här dagens partajande sker vid en pool, i en trädgård, på en strand eller i en park. Så det släpas kylväskor kors och tvärs over hela den amerikanska kontinenten och vi delar våra hemliga marinadrecept och bästa margaritablandningar. Och  givetvis ska det vara äppelpaj till efterrätt. Fast allra mest dricker vi öl och andra kalla alkoholhaltiga drycker, ofta i alltför stora mängder – ett resultat av att vi börjar tidigt på dagen och oftast inte slutar förrän den sista fyrverkeripjäsen är avfyrad.

Gästbloggare: svenska Diana Ljungaeus, som bott i Los Angeles i närmare 20 år.

Här är hennes recept för en lyckad amerikansk grillfest.

Vattenmelonsallad

Grillade majskolvar

Majsbröd
Margarita
Grillmarinad
Amerikansk äppelpaj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *