Yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad

Den 2 juli är det rosens dag. En dag då en rosenbladsmarmelad kan förgylla dagen. Andra dagar att uppmärksamma med rosenmarmelad kan vara alla Mors dag som firas på många håll världen över, fast på olika dagar. Några mammor kanske får rosor den dagen – testa att  göra något gott av dem eller på rosens dag.

Här förmedlar vi ett – eller egentligen två – recept från matskribent och författare Aglaia Kremezi. Det ena är Yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad, det andra är just Rosenbladsmarmelad.

Rosenbladsmarmelad
Även om du endast har några få rosor kan du komplettera dem med ekologiska torkade rosenblad

Rosenbladsmarmelad Foto från http://www.aglaiakremezi.com/

Rosenbladsmarmelad
Foto från http://www.aglaiakremezi.com/

av god kvalitet, samt bra rosenvatten. Det har Aglaia Kremezi gjort i många år, när hon gör denna aromatiska marmelad som hon serverar med färskost, glass eller med yoghurt och med  en yoghurtmousse som hennes gäster älskar.

Ingredienser till cirka 1 1/2 dl marmelad:
1,2 – 1,4 l packade doftande rosenblad eller så mycket kronblad som du kan samla in, plus 1 knapp deciliter krossade, torkade ekologiska rosenblad
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 knapp dl färsk citronsaft
1/2 – 3/4 dl rosenvatten, efter smak

Gör så här:
Om du använder färska rosenblad, skölj och torka dem med hushållspapper. Strö över cirka 1/2 dl socker och massera med fingrarna för att mjuka upp kronbladen. Låt dem ligga och safta och släppa all sin doft i 1-2 timmar, eller övertäckt i kylskåp över natten.
Koka upp vattnet och resten av sockret i en kastrull, tillsätt rosenbladen (de färska och/eller torkade) och låt sjuda i 15-20 minuter eller tills kronbladen är mjuka. Tillsätt citronsaft och ½ dl rosenvatten och låt sjuda 5-10 minuter till, rör om ofta, tills sockerlagen tjocknar något. Aglaia Kremezi gör den inte för tjock. Stäng av värmen, smaka av och tillsätt mer rosenvatten, om du vill.
Resultatet kommer inte att bli en tjock marmelad, mer som en doftande sås.
Medan marmeladen sjuder, ställ 2-3 små (1/2 dl) glasburkar (inte locken) i ugnen och värm till cirka 80 º C i 30 minuter.

När marmeladen är klar, fyll burkarna nästan helt med den kokande sylt och stäng locken, som tätar burken när den svalnat.

 

Yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad
Använd hemgjord rosenbladsmarmelad eller annan av god kvalitet för att smaksätta denna lätta

Yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad. Foto från http://www.aglaiakremezi.com/

Yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad.
Foto från http://www.aglaiakremezi.com/

mousse.

Ingredienser till 6-8 portioner:
1 1/2 tsk gelatin utan smak
2 ½ dl mjölk
1 dryg dl socker
4 msk rosenvatten
3 1/2 dl helfet grekisk yoghurt
knappt 2 dl kyld grädde

Till servering:
Rosenbladsmarmelad
3 msk grovhackad pistagenötter
Färska eller torkade rosenblad
Gör så här:
Strö gelatinet över 1/2 dl mjölk i en liten skål och låt stå i 2-3 minuter för att mjuka upp gelatinet.
Koka upp resten av mjölken och allt socker i en. Låt sjuda och rör tills sockret löser sig. Lägg gelatinblandningen och stäng av värmen . Rör om kraftigt tills gelatinet löses upp helt.
Häll blandningen i en metallskål och placera den i ett kallt vattenbad så att den svalnar snabbt.
Låt svalna i 15-20 minuter, rör om ofta, tills den är kall. Tillsätt yoghurt och vispa ihop yoghurt och mjölkgelatinblandningen.
Vispa grädden med en handvisp tills den har bra konsistens. Blanda ihop den vispade grädden med yoghurtblandningen. Allt måste blandas noga. Täck över med plastfilm och ställ i kylskåpet i cirka 30 minuter eller tills den börjar bli fast.
Det går bra att låta krämen stå över natten i en skål.
Rör om krämen några gånger innan moussen blandas.

Blanda moussen så här:
Lägg 2 matskedar rosenbladsmarmelad i botten av portionsglas. Fördela den kylda moussen jämt mellan portionsglasen. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp i 2-3 timmar, helst över natten.
Strö över grovhackade pistagenötter och dekorera med några färska eller torkade rosenblad före serveringen.

 

Källa: http://www.aglaiakremezi.com/  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *