Kanadensiska pannkakor med lönnsirap

Pannkakor med lönnsirap Foto: Lånat från Mitt kök

Pannkakor med lönnsirap
Foto: Lånat från Mitt kök

Den 1 juli är det Kanadas nationaldag. Dagen firar att den kanadensiska konfederationen grundades 1867. Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter.

Det kanadensiska köket varierar stort från region till region. Den traditionella maten i det engelskspråkiga Kanada är närbesläktat med det brittiska och amerikanska köken, medan det i Quebec och resten av det fransktalande Kanada har sitt ursprung i fransk kokkonst. Västra Kanada är inspirerat av tysk, ukrainsk, polsk och skandinavisk matlagning. Den traditionella maten i arktiska Kanada är baserat på gås och viltkött tillverkat med inuitiska och indianska matlagningsmetoder. Man äter också mycket rökt kött och fisk, till exempel ren, hare, myskoxe, björn, rådjur och även val, säl och räkor.

Här tappas lönnsirap Foto: Jared C. Benedict

Här tappas lönnsirap
Foto: Jared C. Benedict

På våren tappas lönnarna på sirap. Över hela landet hålls sirapsfestivaler och pannkaksfrukostar. Sirapen används till allt från pajer till pannkakor. Rätten kan nog anses som en av landets nationalrätter och kan väl passa bra på Kanadas nationaldag den 1 juli.

Till 1 portion behöver du:

50 g smör
2 ½ dl mjölk
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
mild ost i skivor
lönnsirap

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa därefter i äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, socker och mald kardemumma i en skål.
  2. Häll smörblandningen ner i skålen med de torra ingredienserna medan du rör hela tiden. Låt smeten svälla i 15 minuter så smeten får rätt konsistens.
  3. Stek pannkakorna, ca 15 cm i diameter. Lägg de färdiga pannkakorna i lager med Jarlsbergsost emellan på ett fat eller på en tallrik. Ringla över lönnsirap – ät och njut.

Receptet är hämtat från Mitt kök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *