Firar budskap om tolerans

Den 16 juni firar sikher Guru Arjans martyrdag. För att minnas hans budskap om tolerans bjuds alla människor på en svalkande dryck. Guru Arjan var den som lät lägga grundstenen till det Gyllene Templet i Amritsar.

Guru Arjan, som dog martyrdöden för att han stod upp för tolerans mot alla.

Guru Arjan, som dog martyrdöden för att han stod upp för tolerans mot alla.

Guru Arjan Dev eller Arjun Dev levde på 1500- och 1600-talet. Han var en guru, Guru Arjan, sikhiskt religiöst överhuvud, den femte gurun. Han lät lägga grundstenen till det Gyllene Templet i Amritsar. Templet är är väldigt viktigt i sikhernas religion. Det heter egentligen Harimandir, vilket betyder Guds tempel. Guru Arjun sammanställde också sikhernas heliga skrift, Granth Sahib.  Han använde de hymner som komponerats av de föregående gururna, egna tillägg och texter som var skrivna av muslimska och hinduiska helgon.

Guru Arjun gick i döden för sin tros skull, han torterades till döds. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck den 16 juni. I Indien ställer de som firar dagen ut små stånd på gatorna. I Sverige står sikherna utanför sina templen. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar under den här dagen.

Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.

 

kachi-lassi-194x250

Kachi Lassi

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *